Mejla

Eva Franchell

Vi betalar för deras vanvett

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sjukvården

Lyx – för 70 miljarder Nya Karolinska sjukhuset är en ren skandal. Det superdyra skrytbygget har planerats i över tio år. Samtidigt måste resten av vården kämpa med överbeläggningar och nedskärningar.

Foto: Grafik: Paul Wallander

Det går inte att förklara satsningen på Nya Karolinska sjukhuset på något annat sätt. Stockholmspolitikerna drabbades av hybris. Av storhetsvansinne.

De ville ha ett flott hus, tänk glas och konst för miljontals kronor. De ville ha ett sjukhus för avancerad sjukvård, tänk komplicerade diagnoser och Nobelpris. Fladdrande vita rockar i ett gnistrande hus.

Politikerna ville helt enkelt bygga det monument som skulle göra dem odödliga.

Varningssignaler

I stället får de ett sjukhus som skapat skandaler innan det ens är färdigbyggt. Det nya huset har planerats i över tio år och till en början var både moderater och socialdemokrater överens om att det gamla slitna Karolinska sjukhuset inte skulle renoveras.

Då var det mycket häftigare att bygga nytt.

Vi på ledarsidan brukar ­normalt inte hylla näringslivets tankesmedja Timbro, men i dagarna presenterar just Timbro en granskning av ”Skandalen nya Karolinska”. Granskningen har gjorts av läkaren ­Anders Lundberg och bekräftar vår bild av sjukvårdskatastrofen i Stockholms läns landsting.

De nya sjukhuset är en ren skandal och trots alla varningssignaler har sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt valt att driva projektet vidare. Det skulle ha kostat drygt 14 miljarder i 2007 års ­penningvärde. I dag ­beräknas notan snarare sluta på närmare 70 miljarder kronor. Nästan i Nuonklass.

Filippa Reinfeldt och hennes partikamrater använder sig av den lägre summan 52 mil­jarder, men till den kommer ofinansierade poster. I vilket fall är det patienterna i Stockholm som kommer att få betala med både skattepengar och ­hälsa, för medan skrytbygget växer fram får vi rapporter om överbeläggningar och nedskärningar i resten av vården.

Hemlig affär

Det nya sjukhuset var aldrig tänkt för vanliga sjuka stock­holmare. De kommer även fortsättningsvis att vårdas under betydligt enklare förhållanden.

Nya Karolinska är inget vanligt sjukhus. Det är upphandlat utan någon som helst konkurrens. Affären har varit så hemlig att bara några få politiker haft insyn i ekonomin. Nya Karo­linska var tänkt som kronan i den moderata vårdpolitiken.

Några få kommer att vårdas där, men alla kommer att få ­betala för vårdlyxen i minst trettio år framöver.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell