Mejla

Anders Lindberg

Jan Björklund dansar och ler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Någon kallade Folkpartiet för ”regeringens fransmän”. De är sig själva nog och samtidigt malligast i västra hemisfären. Ingen förstår riktigt varför.

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld påstås ha sagt: ”Att gå i krig utan Frankrike är som att gå på jakt utan sitt dragspel”.

Oavsett äktheten i citatet är nog Fredrik Reinfeldt böjd att hålla med. Att regera med Jan Björklund är som att gå på jakt tillsammans med ett muntert spelmanslag.

Som i somras när Björklund ville återmilitarisera Gotland på grund av en förestående rysk invasion. Att ingen bryr sig när vice statsministern uppfinner egen säkerhetspolitik är typiskt.

Vad Björklund säger spelar vanligen ingen som helst roll.

Nu pratar han om europakten i stället. Utan att pakten är klar och trots att regeringens linje är att avvakta kör vice statsministern sitt eget race.

Man kan självklart ha olika åsikter om europakten. Socialdemokraterna hänvisar till att Sverige röstat nej i folkomröstningen och att pakten vore att närma sig euron ”smygvägen”.

Några sådana problem ser inte Jan Björklund, vilket faktiskt är ganska märkligt. För åtta år sedan sa en enig ja-sida att en ny folkomröstning skulle få vänta i minst tio år.

Det kan man tycka är dumt, liksom man kan vara sur över att man förlorade folkomröstningen. Men man kan faktiskt inte bara strunta i det.

Eller kan och kan. Björklund verkar strunta i det mesta.

Han dansar och ler utan tanke på att han splittrar regeringen i centrala säkerhetspolitiska och Europapolitiska frågor.

Ett ord som osökt kommer upp är ”sönderregerad”.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg