Ledare

Människohandel i blåbärsskogarna

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

OSKYDDADE BÄRPLOCKARE I dag är en bärplockare från Thailand garanterad minimilön, medan en bärplockare från Bulgarien inte har några garantier alls. Berättelser om missförhållandena kommer som ett brev på posten.
OSKYDDADE BÄRPLOCKARE I dag är en bärplockare från Thailand garanterad minimilön, medan en bärplockare från Bulgarien inte har några garantier alls. Berättelser om missförhållandena kommer som ett brev på posten.

LEDARE

Det är sommar i Sverige och återigen läser vi tidningsrubriker som berättar om bärplockare som utnyttjas hänsynslöst i våra skogar.

I Uppsala sitter en 43-årig man häktad misstänkt för människohandel. Han ska ha lurat bulgariska bärplockare till norduppländska Mehedeby genom att lova dem lön, lägenhet och mat. Men när bärplockarna kom fram var löftena ingenting värda.

Följer i spåren av politiken

Vi har hört om det förut. Bärplockare från Thailand, Vietnam och Bangladesh som kommer till Sverige utan att få ut avtalad lön, som får jobba från tidig morgon till sen kväll, sex dagar i veckan, och bo i förläggningar med usla sanitära förhållanden. Utnyttjande av bärplockare har följt i spåren av Tobias Billströms och Miljöpartiets gemensamma politik för arbetskraftsinvandring.

De många rapporterna om bärplockares usla villkor har till slut fått Migrationsverket att ändra sina riktlinjer. För att en bärplockare ska få arbetstillstånd krävs numera att företaget som anställer uppfyller en rad krav. Företagsledningen måste kunna visa löneutbetalningar, bankgarantier och ge lönegarantier om bärskörden slår fel.

Som ett brev på posten

Men reglerna gäller inte för EU-­medborgare. Personer från EU-länder behöver inget arbetstillstånd och myndigheterna gör inga kontroller alls. I dag är alltså en bärplockare från Thailand garanterad minimilön, medan en bärplockare från Bulgarien inte har några garantier alls. Berättelser om missförhållandena kommer som ett brev på posten, som i Mehedeby. Arbetsgivare som vill smita från ansvar och anständighet får chansen i det gränslösa Europa.

Men goda förslag på hur man ska förbättra situationen för europeiska  migrantarbetare i bärskogarna saknas inte.

Tommy Innala, vd för bärföretaget Polarica, lanserade i gårdagens Aftonbladet en sorts fair trade-certifiering. Kunderna ska veta om bären i butiken är plockade av utnyttjade bulgarer eller inte.

Särskilt kollektivavtal

I rapporten ”Mors lilla Olle” från i fjol föreslår organisationen Swedwatch att Kommunal utvecklar en ny form för medlemskap för utländska säsongsarbetare. Man pekar också på att det finns behov av ett särskilt kollektivavtal för dessa arbetare.

Men även staten har ett ansvar. Swedwatch kräver skärpta regler och LO föreslår att man inför en ny lag med solidaritetsansvar. Det innebär att om en arbetsgivare missköter sig får företaget som köpt tjänsten, bärplockningen, ta ansvar för löner och dylikt.

Nu drar bärhögsäsongen i gång. Det börjar bli dags för regeringen att berätta hur man vill bekämpa rättslösheten, människohandeln och utnyttjandet i våra skogar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!