Daniel Swedin

Arbetslinjen har kommit helt ur fas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt brukar säga att det inte finns några perfekta reformer. Det stämmer nog. Men nog finns det en del helt igenom misslyckade reformer.

Den tredje fasen i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti, ”Fas 3”, är en sådan. Här har man misslyckats med att erbjuda långtidsarbetslösa människor både arbete och utveckling.

I går avslöjade Ekot att av de nästan 10 000 som gick in i Fas 3 för två år sedan är drygt 6 000 fortfarande kvar. 16 procent har fått ett nytt jobb, men de allra flesta av dessa har då också någon sorts lönebidrag.

Fas 3 är i dag en större arbetsgivare i Sverige än Volvo AB. Det är fler personer som är i Fas 3 än anställda i den svenska gymnasieskolan.

Och har man en gång hamnat här, i denna den Reinfeldtska arbetslinjens slutstation, så kommer man inte ut.

Det är ytterligare en illustration av hela det moderata systemets misslyckande.

Över 50 000 personer är utförsäk­rad­e från sjukförsäkringen. Bara 40 procent av de arbetslösa har rätt till a-kass­a. Bara fyra procent av de arbetslösa får ut 80 procent av sin tidigare lön i a-kassan.

Nästa år ökar arbetslösheten. Och 60 procent fastnar i Fas 3.

Men en arbetsmarknadsinsats har regeringen förvisso lyckats med: man har skapat en helt ny bransch av företag som producerar sysselsättningsplatser där folk kan måla redan målade stolar och virka utan garn.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN