ÅSIKT

Annie Lööf är ingen populist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Centerpartiets förslag till idéprogram var en politisk katastrof

Foto: KORVEN I FOKUS Annie Lööf (C) bjöd hem övriga Alliansen till föräldrahemmet i Maramö för en nystart. Resultatet blev främst bilder på grillad korv.

Annie Lööfs 2013 kunde både börjat och slutat bättre. Den 9 januari avbröt hon sin sol­semester i Thailand för att åka hem och förklara att hon nog inte var för månggifte, trots allt.

Centerpartiets förslag till idéprogram var en politisk katastrof. Texten var skriven av Annie Lööfs vänner och skulle fullborda Stureplanscenterns idépolitiska maktövertagande av partiet. Men förslagen om månggifte, slopad arvsrätt, skrotad skolplikt och fri invandring gick inte riktigt hem.

Fick flyga hem igen

Centerpartiet i Östergötland skrev till och med ett alternativt idéprogram med en annan inriktning.

– Risken är annars att vi plockar bort de största tokförslagen och ändå har kvar kraftiga förändringar i nyliberal riktning, sa distriktsordföranden Gösta Gustavsson till TT.

Annie Lööf fick snällt sätta sig på flyget hem.

Den öppenhjärtiga diskus­sionen om Centerpartiets idé­program följdes av Alliansens nystartsmöte på Annie Lööfs föräldrahem i Maramö utanför Värnamo.

Ett 60-tal journalister bevakade partiledarna som hissade en flagga, grillade korv och lade ut bilder av sig själva på Instagram. Det politiska resultatet blev ett ”Allianskonvent” inför EU-valet, något som var planerat innan.

Har tappat en tredjedel

Normalt allianslojala tidning­en Expressen kallade mötet för ”magplask” på ledarplats, och tyckte att de kunde åkt till Mallorca i stället.

I SCB:s stora opinions­mätning i maj fick Centerpartiet 4,2 procent. I november hade det ökat något till 4,7 procent. Sedan valet 2010 har Annie Lööf alltså tappat ungefär en tredjedel av väljarstödet. I många andra mätningar har partiet till och med legat under 4 procent.

Ingen populist

Nystartsstämningen från Maramö blev kortvarig. I går angrep Annie Lööf i Svenska Dagbladet Anders Borg och Jan Björklund för att de uttryckt sig kritiskt om riskkapitalister inom välfärden.

– Det är populistiskt. Jag tycker att man anpassar sig till Jonas Sjöstedts agenda, sa hon.

I sak har hon rätt. Anders Borg och Jan Björklund kommer aldrig reglera vinstuttag ur väl­färden. Det är bara valsnack, och de känner vart vinden blåser.

Efter 2013 kan ingen påstå att Annie Lööf är populist. Men frågan är nog ändå, om det verkligen är en bra valstrategi att bara säga saker ingen håller med om.

ARTIKELN HANDLAR OM