Mejla

Eva Franchell

Fotbollförbundets sunkiga kvinnosyn

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Guld värda Ett lika viktigt landslag. På bilden syns Caroline Seger, Jessica Samuelsson, Lisa Dahlkvist, Josefine Öqvist, Marie Hammarström, Therese Sjögran och Lotta Schelin.
Foto: PONTUS ORRE
Guld värda Ett lika viktigt landslag. På bilden syns Caroline Seger, Jessica Samuelsson, Lisa Dahlkvist, Josefine Öqvist, Marie Hammarström, Therese Sjögran och Lotta Schelin.

15 NOVEMBER 2013. Fotboll

Svensk fotboll har en del att leva upp till.

För det första hoppas vi att det svenska herrlandslaget gör bra ifrån sig på Estádio da Luz i Lissabon i kväll. Efter veckans misslyckade prisutdelning får herrfotbollen gärna bjuda tillbaka. Även om det inte var herrlandslagets fel att damlandslaget glömdes bort ser vi gärna några fina herrmål som kompensation.

Svenska fotbollförbundet, däremot, kommer att ha en del kvar att bevisa.

I veckan valde förbundet att premiera Anders Svensson för hans 146 lands­kamper. Inför tv-tittare och publik fick han ta emot en hel bil i belöning.

Therese Sjögran med 182 landskamper, hon fick sitta kvar i publiken.

Vi kommer att uppmärksamma Therese också, sa förbundets generalsekreterare Mikael Santoft när fadäsen var ett faktum. Men hur menade han då?

Kommer Therese Sjögran att få sin bil vid ett mer nedtonat tillfälle?

Det är bara att erkänna misstagen. Fotbollförbundet behöver en genomtänkt genusstrategi.

Förminskad misshandel

I kväll finns Alexander Gerndt med i truppen. Han är dömd i både tingsrätt och hovrätt för misshandel av sin förra fru inför parets gemensamma barn.

Som landslagsspelare är Gerndt en förebild, en stilbildare. Fotbollförbundet kunde tydligt ha markerat att så här gör man bara inte. Det är aldrig någonsin okej att slå en kvinna. Men Sportbladets Simon Bank beskriver hur förbundet snarare förminskade misshandeln. Mikael Santoft tyckte att det viktiga var om Gerndt var ”tillgänglig för spel” och förbundets kommunikationsdirektör Camilla Hagman menade att rättsfallet handlade om att ”ord stod mot ord”.

Men det finns inga rättsliga undantag för fotbollsspelare. Och ord står inte mot ord när den ena parten är dömd för misshandel.

När MFF-stjärnan Miiko Albornoz dömdes för sexuellt utnyttjande av barn ringde Erik Hamrén för att försäkra sig om att Albornoz inte tänkte lämna det svenska landslaget.

Måste vara mer än manlighet

I Sverige sonar vi våra brott, det är viktigt. Men Fotbollförbundet har ett alldeles särskilt ansvar gentemot alla de ungdomar som drömmer om att bli landslagsspelare. Inom idrotten måste alla känna sig lika mycket värda.

När Margareta Winberg blev jämställdhetsminister satte hon Göran Persson och alla hans grabbar i skolbänken. Ring henne, hon kan omvända den värste.

Fotbollen måste handla om annat än manlighet, gigantiska arenor och huliganbråk. Vi sätter oss framför tv:n i kväll och hoppas på det bästa. Vi vill se mål. Just i kväll vill vi se herrmål.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN