Ledare

Ett helt parti är i gungning

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

11 OKTOBER 2011. Håkan Juholt

Det handlar inte bara om Håkan Juholt.

De senaste dagarna har vi på ledar­redaktionen tagit emot telefonsamtal, mejl och kommentarer från många socialdemokrater.

– Jag har varit fackligt aktiv i 35 år, men den här är för mycket ...

– Det här är så pinsamt.

– Juholt blir alliansens starkaste kort i nästa val.

Det är inte en partiledare som står och svajar just nu, utan ett helt parti som är i gungning. För det handlar som sagt inte bara om Håkan Juholt.

Det handlar om Socialdemokraternas hundra tusen medlemmar. De som tar politik på stort allvar, som går på stadsdelsmöten, sitter i byggnadsnämnder och kokar kaffe till torgmötena. De som tar av sin fritid för att jobba för ökad rättvisa.

Två miljoner svenskar

Det handlar om de nära två miljoner svenskar som röstade på Socialdemokraterna i valet 2010. Som hoppades på en politik där jobb är viktigare än skattesänkningar. Som visste att det bespottade ordet bidrag egentligen är en del av den generella välfärden. Att barnbidrag, bostadsbidrag och sjukpenning är försäkringar som bara betalas ut när man behöver dem.

Som en trygghet för hela den befolkning som vill ha jämlikhet, ekonomisk stabilitet och tillväxt.

Drog sig undan

Det är klart att upprördheten är stor när det visar sig att den generella välfärdens högste försvarare plockat ut extra hyresbidrag från riksdagen. I går kom dessutom besked om att riksåklagaren inleder en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

Vi kan läsa att Håkan Juholt tjänar 144 000 kronor i månaden. Det är många månadslöner för de allra flesta socialdemokrater och även om Fredrik Reinfeldt tjänar lika mycket är det vad man förväntar sig av honom. Drömmen om den feta lönen ingår så att säga i det moderata konceptet.

En socialdemokratisk partiledare däremot, han ska vara en i gänget. Den främste representanten som leder kollektivet.

I går drog han sig dock undan. Håkan Juholt förbereder partiledardebatten i riksdagen, hälsade hans medarbetare. Han lär inte få det lätt när han inleder debatten i morgon. Det räcker med att Fredrik Reinfeldt droppar ordet bidragssamhälle och debatten är avgjord.

Alla drabbas

I kammarfoajén utanför plenisalen kommer media att vänta på kommentarer om bidragsfusket och det blir det enda vi får höra talas om via tidningar, nät och tv.

Det har snart gått ett år sedan Mona Sahlin avgick och partimedlemmar och väljare står fortfarande utan politiska riktlinjer. Så länge förundersökningen mot Håkan Juholt pågår står det politiska arbetet stilla och det drabbar hela det social­demokratiska partiet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!