ÅSIKT

Annie Lööf har gjort direktörerna rasande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Krister Hansson / KRIHAN 3950B
LEDARE

Frågan är om Annie Lööf har fått en värre avhyvling?

I förra veckan fick i alla fall en av arbetsgivarsveriges mäktigaste män, Teknikföretagens chefsförhandlare Anders Weihe, ett riktigt vredesutbrott på centerledaren.

“Antingen har man inte brytt sig om att läsa, eller så har man inte lyssnat eller så har man inte tvättat öronen”, sa han till Dagens Industri.

Weihe är nog inte van att bli tillrättavisad - av någon. Han kan framstå som en smula butter, men utbrottet över Lööf var något särskilt.

Öppna arbetsmarknaden

Det handlade om den överenskommelse som fack och arbetsgivare gjort om etableringsanställningar. De nya jobben ska öppna arbetsmarknaden för nyanlända och unga.

Arbete och utbildning på riktiga arbetsplatser, det är tanken. Arbetsgivaren står för en del av lönekostnaden och staten ska skjuta till resten i form av ett bidrag. Jobben blir tillfälliga, men ska i förlängningen leda till fasta anställningar.

Samtalen med regeringen startade i fredags. På den fronten väntas inga problem.

Naturligtvis är förslaget en kompromiss, och många skulle säga att facket gjort de största eftergifterna. Man accepterar ju ett slags rea på arbetskraft.

Hård debatt

Det kräver ingen större fantasi för att inse sig att det gick livligt till när saken diskuterades i det nyrenoverade styrelserum på översta våningen i LO-borgen för några veckor sedan.

När pressmeddelandet berättar om ett majoritetsbeslut är det en omskrivning för att det finns en riktigt sur minoritet.

Å andra sidan kunde LO-ledningen peka på några viktiga framgångar.

Etableringsjobben siktar på riktiga anställningar, med riktiga löner. De ska inte bli en permanent arbetsmarknad för lågkvalificerade jobb. De anställda får en rimlig ersättning, och tillsammans kan fack och arbetsgivare begränsa missbruk.

Håll fingrarna borta

Men framför allt skulle uppgörelsen få politikerna att hålla fingrarna borta. Ett stopp för Alliansens idéer om att klampa in i lönebildningen med lagstiftning.

Nu vet vi att det inte bet, i alla fall inte på Annie Lööf, Ebba Busch Thor eller Jan Björklund, som alla plötsligt blivit experter i ämnet.

“Helt otillräckligt”, sa Annie Lööf tvärsäkert.

“Ett dåligt utformat förslag”, fyllde kavat Ebba Busch Thor i.

Tydligen tycker de borgerliga småpartiernas ledare att de begriper mer om arbetsmarknaden än fackens och arbetsgivarnas förhandlare.

Det är klart att Anders Weihes topplock flyger all världens väg.

För de borgerliga småpartierna har lönelagarna nog aldrig handlat om integration.

De ska skapa lågkvalificerade och lågbetalda jobb, och därmed pressa ner lönerna för väldigt många och öka klyftorna i samhället. Dessutom vill man trycka dit facket, även om det skadar en fungerande arbetsmarknadsmodell.

Säg det rakt ut Annie Lööf. Det vore i alla fall klara besked.

ARTIKELN HANDLAR OM