ÅSIKT

Sahlin i Stockholm: Satsningar på miljön

LEDARE

Mona Sahlin presenterade partiets nya klimatpolitik på sitt eget sätt:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

–?Man kan älska bilen men hata bensinen.

Partivännerna fanns där, men den stora publiken uteblev när Mona Sahlin talade i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm i går eftermiddag. Kanske föredrog stockholmarna att åka till badstranden eller ut på landet, nu när solen sken för första gången på en vecka.

Den stora nyheten i Mona Sahlins tal handlade också om vädret. Hon presenterade 127 riktigt konkreta förslag för att minska utsläppen av växthusgaser.

–?Vi kan minska oljeberoendet och minska utsläppen med 40 procent till 2020 om vi satsar på ny teknik och alternativa bränslen.

Socialdemokraterna vill också att 75 procent av de hus som byggs 2020 och alla offentliga nybyggen ska ha ”minimal eller ingen uppvärmning alls”.

Mona Sahlin vill satsa på tågtrafiken, att tågen ska ta fler passagerare, komma fram snabbare och att de ska vara billigare än flyget. Hon vill satsa på höghastighetståg mellan storstäderna inom en ”relativt snar framtid”.

Mona Sahlin har uppenbarligen uppfattat det svenska folkets revolt mot SJ:s dåliga tidshållning och service. Hon vill prioritera satsningar på järnvägen framför bilinvesteringar.

Men det var först när Mona Sahlin återkom till en riktig stockholmsfråga som applåderna rungade mellan de röda stugorna i Vitabergsparken:

–?Vi måste få billiga hyresrätter och vi ska inte sälja ut allmännyttan.

Där hade hon sin publik. Häcklandet av den borgerliga regeringsalliansen fick många att le. Mona Sahlin har patos när hon talar om utanförskap och arbetslöshet. Det är tredje månaden nu som utanförskapet ökar, som arbetslösa och sjuka kränks. Den borgerliga regeringen har missat många möjligheter att parera i lågkonjunkturen. I höst kommer socialdemokraternas förslag att handla om de som står mest utanför av alla.

Men när hon radar upp de socialdemokratiska prioriteringarna under det svenska ordförandeskapet i EU, då nämner hon faktiskt inte sysselsättning. I stället blir det partiets tre engelska s; sustainability, security och solidarity (hållbarhet, säkerhet och solidaritet). Hon inledde givetvis sitt tal med situationen i Kina och i Georgien, hon är partiledare så det måste hon göra. Men var är känslan för de 30 000 flyktingar som är på väg ut ur Sydossetien? Mona Sahlin blir märkbart osäker när hon kommer till utrikespolitiken.

Under gårdagen utnyttjade Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund läget i Georgien som försvar för FRA:­s avlyssning. Mona Sahlin häcklade visserligen Reinfeldt: ”Hans lyssnande regering har blivit den avlyssnande”. Men själv vill hon skicka FRA till en utredning. Vad tycker du egentligen om att scanna alla svenskars teletrafik, Mona Sahlin? Det har gått ett år nu, det är dags att lämna utredningar och interna rådslagsgrupper och ta en öppen diskussion med omvärld­en.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik