Chefen vill bestämma vem som får sparken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är svårt att tro att arbetsgivarna menar allvar

7 NOVEMBER 2008. I går lämnade Svenskt Näringsliv över sina förslag i de pågående förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden. Och enligt LO-tidningen är det inte några småsaker direktörerna vill ändra på.

Svenskt Näringsliv tänker sig att facket i praktiken ska gå med på att avskaffa anställningsskyddet. Principen "först in, sist ut" - grunden i Lagen om anställningsskydd - underkänner arbetsgivarna helt. I stället tänker de sig att de "skickligaste" ska få behålla jobbet.

Svensk lagstiftning ger redan i dag arbetsgivaren mycket fria händer. Till skillnad från många andra länder har löntagare som förlorar jobbet inte rätt till stora ersättningar. Arbetsbrist är alltid grund för avskedanden, och det är arbetsgivaren som bestämmer när det inte finns jobb för alla.

Löntagarens rättigheter ligger just i turordningen. Att det inte är chefen som efter eget huvud bestämmer vem som ska få gå, eller hur som helst kan fatta beslut om vem som ska få tillbaka jobbet. Även om också principen "först in sist ut" är förhandlingsbar och förutsätter att den som ska behålla jobbet har tillräcklig kunskap ger det en viss trygghet.

Just den vill alltså Svenskt Näringsliv nu riva upp och ersätta med något som knappast kan bli annat än godtycke. Och hoppas att det ska ske med fackets stöd.

Det är svårt att tro att arbetsgivarna på allvar tror att det kan ligga till grund för en överenskommelse om spelregler för arbetsmarknaden.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN