Ta chansen – förhandla nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var hög tid att världs­samfundet reagerade

Ännu ett offer för det israeliska våldet i Gaza förs till Kamal Adwansjukhuset i Beit Lahiya i norra Gaza. Hittills har 760 palestiner dödats och tusentals skadats – och våldet fortsatte i går trots FN:s vädjanden.
Ännu ett offer för det israeliska våldet i Gaza förs till Kamal Adwansjukhuset i Beit Lahiya i norra Gaza. Hittills har 760 palestiner dödats och tusentals skadats – och våldet fortsatte i går trots FN:s vädjanden.

10 januari 2009. Samtidigt som bombattackerna mot Gaza fortsatte beslutade FN:s säkerhetsråd under natten till i går till sist om en resolution som uppmanar till vapenvila och en omedelbar israelisk reträtt. Fjorton av rådets medlemmar röstade för. Bara USA, Israels närmaste allierade, valde att lägga ner sin röst, dock utan att använda sitt veto.

Något slut på kriget syns dock inte. Både Israel och Hamas förkastade i går resolutionen.

Bryter mot krigets lagar

Säkerhetsrådets försiktiga formuleringar är ytterligare ett uttryck för den växande kritiken mot den israeliska massakern. Internationella Röda Korset – annars alltid strikt neutral – anklagade i torsdags den israeliska armen för att bryta mot krigets lagar. Skadade och döda har tvingats ligga tillsammans i dagar för att hjälpen stoppats.

I torsdags tvingades också FN ställa in sina hjälpinsatser sedan organisationens anställda beskjutits.

Dödssiffran för det två veckor långa kriget skrevs i går till 760 palestinier, var av minst en tredjedel är civila, och 14 israeler. Den humanitära situationen för de en och en halv miljon invånarna i Gaza blir allt värre och något millitärt avgörande finns inte i sikte.

Det var hög tid att världssamfundet reagerade.

Framför allt den israeliska regeringen står inför ett val. Ett fortsatt dödande på Gaza betyder inte bara växande internationella och diplomatiska protester. Det innebär också att de sista möjligheterna att återuppta fredsprocessen riskerar att gå förlorade.

Enligt den tolkning Hamas gör gick den palestinske presidenten Mahmoud Abbas mandatperiod ut i går. Det innebär att den formella auktoritet han haft som fredspartner försvagas.

I dagens situation kommer inget nytt mandat att skrivas ut. Tvärtom, för varje israelisk bomb försvagas Abbas regim.

Det borde alltså ligga i israeliskt intresse att ge den palestinska myndigheten en roll i skapandet av en vapenvila på Gaza. Det förutsätter dock samtal med Hamas, både för Abbas och israelerna. För – som journalisten Akiva Eldar skriver i den israeliska tidningen Haaretz – Hamas försvinner inte.

Påtryckningar måste fortsätta

Den säkerhet för de egna medborgarna som den israeliska regeringen säger sig söka i Gaza kan i själva verket bara nås vid förhandlingsbordet. Och förhandlingar kan bara föras om motparten verkligen representerar sitt folk.

Reaktionen på gårdagens FN-resolution visar att den insikten ännu inte nått Jerusalem. Därför måste de internationella påtryckningarna för att få ett slut på dödandet fortsätta.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN