Rosengård brinner igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

19 december 2008. Fem containrar blockerar ingången till moskén.

Någon har klottrat på dem. FUCK, står det med stora bokstäver.

Askan ligger kvar efter nattens bränder. På dagen är allt som vanligt i Malmöförorten Rosengård.

Tvingades stänga

Det började med ett bråk om källarmoskén på Ramels väg. Efter 16 års verksamhet fick Islamiska föreningen lämna lokalen. Orsakerna var flera, lokalen saknade bygglov, fastighetsägaren ville ha annan verksamhet.

Den stängdes och motsättningarna hårdnade. Ungdomar ockuperade lokalen och kastades ut igen. Därav containrarna. Här kommer ingen in. I Rosengård måste man vara tydlig.

Läget förvärrades under onsdagskvällen när ungdomar attackerade polisen med stenar och raketer. Polisen fick skydda brandkåren som måste släcka bränderna. Vi har hört och sett det hundratals gånger förut. Det brinner ofta i Rosengård. Myndigheternas representanter, poliserna och brandmännen, möts av stenkastande ungdomar.

Andra stod för våldet

Nu var det inte Islamiska förningen som stod för våldet. Polisen har identifierat kriminella från Herrgården och huliganer från helt andra delar av Malmö. De kommer för att slåss och som så ofta förr blir Rosengård arenan för fighten.

Våldsammare

Den här gången har upploppen blivit våldsammare än vanligt. När motsättningarna ökar märks det allra mest i Rosengård. När våldet tilltar drabbar det de vanliga invånarna i Rosengård.

Tv-programmet Uppdrag granskning visade ett inslag från just Ramels väg i Rosengård. Ett hyreshus i fullständigt förfall, med kackerlackor, lösa kakelplattor, mögel och ruttna golv.

Det bor 22 000 människor i Rosengård. 38 procent av dem har ett arbete. Utanförskapet dominerar.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.