ÅSIKT

Anders Borgs fruktsallad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"en hel melon av välfärd”  Det är vad Moderaterna och Anders Borg vill ha. Men vad betyder det?

Det var onekligen livsmedelstema i gårdagens ekonomiska debatt i SVT: morötter, tomater, vindruvor och meloner flög omkring. De flesta landade på Anders Borg. Det var nämligen Moderaternas idé om ”välfärdens kärna” som ställde till det. Vad består den av? Och framförallt: Hur stor är den?

Moderaterna pratar inte om ”välfärd”. Moderaterna pratar om ”välfärdens kärna”. Moderaterna vill inte värna ”välfärden”. Moderaterna vill värna ”välfärdens kärna” och det är en viktig del i de nya Moderaternas berättelse. För fyra år sedan skulle det vara jobb mot ”bidrag”.

I den här valrörelsen skulla det vara ”bidrag” mot ”välfärdens kärna”. Så var planen.

Sjuka och arbetslösa får betala

Vad det egentligen betyder är att de skattesänkningar som regeringen hittills har genomfört har fått betalas av sjuka och arbetslösa (utan att ha skapat de utlovade jobben). När Anders Borg säger ”bidrag” menar han sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och vi har alla kunnat läsa om konsekvenserna av regeringens politik på det här området. Alldeles för många människor har fått uppleva dem. ”Blir jag fattig om jag blir sjuk?” är tyvärr en relevant fråga i dagens Sverige.

Fortsätter sänka skatter

Trygghet vid sjukdom och arbetslöshet är inte ”välfärd”, enligt Moderaterna. Trygghet vid sjukdom och arbetslöshet är ”bidrag”. Men nu har effekterna av regeringens skattesänkningar dessutom börjat synas i skolan, vården och omsorgen. Det senaste året har antalet anställda minskat med över 24 000 personer. Trots det vill Moderaterna prioritera fortsatta skattesänkningar och det är för att försvara detta som man har uppfunnit uttrycket ”välfärdens kärna”.

Moderaterna brukar kritiseras för hur de förvrider begrepp. Men ”välfärdens kärna” är ett ärligt och bra uttryck. Det talar om vad Moderaterna vill se: en välfärd där många saker är bortskalade. I stället vill de sänka skatten. Egentligen är det märkligt hur ett parti som med sin modiga förnyelse förändrade hela det politiska landskapet nu går till val på ett så trött budskap som: ”Först vill vi lägga pengar på hög. Sen vill vi sänka skatten. Förresten – jobben kommer!”

Roligt skämt

I gårdagens diskussion blev Anders Borg hårt pressad. ”Välfärdens kärna är ju stor som en vindruvskärna!”, var en kritisk tittarkommentar och när den lästes upp i studion drog finansministern till med den största fruktkärna han kunde komma på.

”Vi vill ha en hel melon av välfärd”, sa Anders Borg.

Det kan vara det roligaste han någonsin sagt.

KK