Mejla

Eva Franchell

Kan en ung tjej lita på polisen?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag inleds rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg.

Södertörns tingsrätt valde att lätta på sekretessen kring förundersökningen. Något annat hade heller inte varit möjligt när en före detta polischef står åtalad för grova brott.

Minsta misstanke om att rättssystemet skyddar sina egna måste undanröjas. Det är bra att tingsrätten hävde åklagarens hemligstämpel.

Göran Lindberg var ju inte vilken sexköpare som helst. Han har varit polischef i Uppsala, rektor för

Polishögskolan och polisens föreläs-are i jämställdhetsfrågor. Han var en manlig medelålders feminist som höll mjuka föreläsningar, en oemotståndlig kombination för ministrar och politiskt korrekta konferensarrangörer.

I januari förra året samlade han till exempel domare, åklagare och advokater till en föreläsning på Polishögskolans konferensgård vid Brunnsviken i Stockholm. ”Så här går det till när en kvinna bryts ner”, sa han och rev sönder ett papper bit för bit.

Psykologen Ulf Åsgård menar att budskapet nog var riktat mot föreläsaren Göran Lindberg själv.

Bara några dagar tidigare misstänks han ha våldtagit en 17-årig flicka. Hon förnedrades och hölls fast så att hon inte kunde komma loss.

Hur kunde han fortsätta? Varningstecknen fanns där. Hans namn dök upp i en annan utredning redan förra sommaren, spaningen inleddes i december men han greps inte förrän i slutet av januari i år. Vid ett tillfälle stod polisens spanare utanför en lägenhet, de misstänkte att Göran Lindberg köpte sex där inne, men de ingrep inte.

Han greps inte förrän han var på väg till en 14-årig flicka som han raggat upp på internet. I dag kommer 23 åtalspunkter mot Göran Lindberg att läsas upp i Södertörns tingsrätt. Det handlar om otaliga sexköp, kopplerier och våldtäkter med sadistiska inslag.

Hur ska en ung tjej kunna lita på polisen efter det här? Vågar hon ringa och anmäla en våldtäkt när hon läst om polisen som var värst av alla?

Hur kommer de redan våldtagna flickorna att hanteras när hyenorna på Flashback beskriver varje detalj av den förnedring de utsatts för? Alla har ett ansvar för att de här flickornas integritet respekteras och att deras mod beundras.

Utan deras vittnesmål hade rättegången mot Göran Lindberg aldrig blivit av.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN