Ledare

Utförsäkringen av sjuka fortsätter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

1 APRIL 2010. Sjukförsäkringen

Cristina Husmark Pehrsson och den borgerliga regeringen flyttar människor som om de vore siffror i en kolumn.

Foto: Björn Lindahl

I dag är det tre månader sedan regeringens nya regler kastade ut 15?000 långtidssjuka från försäkringskassans sjukförsäkring och sjukersättning. Därmed ska Arbets­förmedlingens ”arbetslivsintroduktion” vara färdig.

För många av de långtidssjuka kan introduktionen summeras i några få timmars aktiv hjälp. I vissa fall har det blivit två möten, ett vid inskrivningen och ett när programmet avslutas.

Det framstår mer som ett aprilskämt än som de kraftfulla insatser det talades om innan jul.

Nu förklarar Henrietta Stein som är chef för Arbetsförmedlingens rehabilitering för Dagens Eko att många av de utförsäkrade egentligen är alldeles för sjuka för att ”introduceras”.

Tar ingen hänsyn

Till en del kan det bero på den kaotiska politiska hanteringen. Reglerna blev klara i sista stund.

I grunden är dock problemet ett annat. Regeringspolitiken tar varken hänsyn till människors arbetsförmåga eller till arbetsmarknaden.

Efter introduktionsprogrammet finns tre vägar. Den sjukskrivne kan få ett arbete. Just nu lär det tillhöra undantagen. Hon eller han kan få plats i Arbetsförmedlingens program. Där råder som bekant en viss trängsel.

Mer statistik än människor

Till sist kan den sjuke föras tillbaka till sjukförsäkringen. Försäkringskassan har beräknat att det kommer att gälla minst en tredjedel. Det är inte omöjligt att det blir betydligt fler.

Människor skyfflas mellan olika system i ett symboliskt spel för att visa politisk handlingskraft. Det påminner inte så lite om den borgerliga retoriken inför det senaste valet, där social­demokraterna anklagades för att se mer till statistiken än till människorna.

”Vi utmanar en regering som döljer arbetslösheten”, sa Fredrik Reinfeldt i parti­ledardebatten på hösten 2005. ”Ska vi förtidspensionera ännu fler för att hyfsa statistiken?”, undrade Lars Lejonborg – minns ni honom? Och Maud Olofsson frågade om Göran Persson kunde sova ”gott om natten”.

Nu är det regeringen som flyttar människor som om de vore siffror i en kolumn.

Hårdare krav

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson talar om ”rehabiliteringstrappan” och nya möjligheter. De sjukskrivna har svårt att hitta vare sig rehabilitering eller möjligheter. Däremot finner de sänkta ersättningar och hårdare krav.

För nästan 15 000 människor är ”arbetslivsintroduktionens” tre månader nu till ända. Under året ska 50 000 personer utförsäkras, introduceras och i många fall åter sjukförsäkras. Socialförsäkringsutskottets ordförande, moderaten Gunnar Axén, kallar politiken ”omförsäkring”.

Frågan är om Husmark Pehrsson sover gott om natten?

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!