Mejla

Daniel Swedin

Ideologen bakom systemskiftet går

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Borg lämnar politiken och efterträds som finansminister förmodligen av Socialdemokraternas Magdalena Andersson.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Anders Borg lämnar politiken och efterträds som finansminister förmodligen av Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Det fanns en tid då Anders Borg satt i tv-programmens soffor och lade ut texten om det ekonomiska läget som vore han en sorts expertkommentator. Det fanns en tid då Anders Borg var Moderaternas starkaste kort.

Det var då. Under valrörelsen har finansministern bara synts enstaka gånger. Det är nog bara Tobias Billström som framträtt färre gånger bland M-ministrarna.

M:s mest politiska politiker

På valvakan i går var Borg den förste som erkände alliansregeringens nederlag och ingen blir väl egentligen förvånad när han nu meddelar att han avgår som finansminister och lämnar partipolitiken. Och ja, varför skulle Anders Borg stanna kvar och harva i ett decimerat oppositionsparti där han inte ens haft en riksdagsplats?

Det rimmar ju illa med den bild han, partiet och svensk media lyckats skapa av Anders Borg. Han är ingen politiker. Han är en ekonom, en pragmatiker och en teknokrat.

Det är så han kommer gå till historien. Som en framgångsrik och apolitisk finansminister som räddade Sverige ur krisen.

Det är komplett orättvist. Anders Borg är förmodligen den mest politiska politiker Moderaterna haft till sitt förfogande. Han är själva ideologen bakom det stora systemskiftet.

Anders Borg har sänkt ­skatterna med 140 miljarder. Det har betalats av gamla, sjuka, föräldralediga och arbetslösa. 86 000 har blivit utförsäkrade.

Inte bekämpat utanförskapet

Vi har fått fas 3, jobbcoacher, a-kasseförsämringar, cancersjuka som måste gå till arbetsförmedlingen, staplingar av visstidsanställningar och en välfärd som kommer behöva massvis med nya pengar, enligt Konjunkturinstitutets prognoser.

Borg har dessutom sänkt fastighetsskatten och bolagsskatten. Han har tagit bort förmögenhetsskatten och infört rader av skatteavdrag så att det blir billigare att renovera köket eller få städat hemma i stället för att bygga nya hus.

Mot arbetslösheten och det så kallade utanförskapet har hans politik inte fungerat.

Det där är inget strålande facit för en framgångsrik och förment apolitisk finansminister. Däremot är det ett finfint facit för en väldigt framgångsrik Moderatpolitiker.

Nu lämnar han scenen.

Reporter: Daniel Swedin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN