Ledare

Ett steg bort från heterosexismen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

gränslös kärlek Snart blir äktenskapslagen könsneutral. Det är på tiden.

Foto: AP

LEDARE

1 april 2009. I dag får äktenskapet en starkare ställning i Sverige. Riksdagen fattar beslut om att göra äktenskapslagen könsneutral. Från den 1 maj kan även två män eller två kvinnor gifta sig. Det är en modernisering och en utvidgning av äktenskapet.

Ännu en särlagstiftning – äktenskap för vissa och registrerade partnerskap för andra – tas bort. Människovärdet stärks och heteronormen försvagas. Det är på tiden.

Konservativ moralpanik

Den nya äktenskapslagen har en tydlig brist. Kyrkorna och samfunden behåller sin vigselrätt, men enskilda präster kan fortfarande vägra att viga samkönade par. Staten ger alltså myndighetsutövare rätt att diskriminera. Det är oförsvarligt. Vigselrätten borde vara villkorad: antingen viger ni alla, eller så viger ni inga.

Ändå är den könsneutrala äktenskapslagen ett steg framåt. Det märks på moralisternas starka reaktioner. Kristdemokraterna, tillsammans med konservativa religiösa ledare, är så fientligt inställda till homo-äktenskap att de vill att kyrkorna helt ska sluta viga om könsneutrala äktenskap blir verklighet.

Hägglund pressad

Kristdemokraterna vill alltså ha en civilrättslig lösning. Det kan ju låta modernt och sekulariserat. Låt människor registrera sitt äktenskap i stadshuset. Sedan kan de fira sin förening precis hur de vill, i kyrkan eller någon annanstans.

Tanken är tilltalande, men knappast när den kommer från moralkonservativa krafter som gör vad som helst för att slippa erkänna samkönade pars kärlek. Det är samma gamla heterosexism. Bara i en ny kostym.

Kristdemokraterna vet att det är kört i riksdagen i dag. Partiledaren Göran Hägglund framstår desperat när han i en intervju i TV 4 svarar på frågan om man borde avråda homosexuella från att skaffa barn:

”Avråda och avråda. Det är inte förbjudet. Och det händer. Men jag tror att det bästa för barnen är att växa upp med en mamma och en pappa. Det är eftersträvansvärt.”

Att en svensk socialminister viftar bort människors barnlängtan på ett så nedlåtande sätt är skandalöst. Hägglund stigmatiserar alla de barn som redan lever i regnbågsfamiljer, ifrågasätter själva grunden för deras liv. Hans utspel visar att kristdemokraterna fortfarande har problem med sin människosyn.

Viktigt steg

Moralkonservatismen sveper över världen. Den katolska kyrkan bannlyser en läkare som hjälper en nioårig våldtagen flicka att göra abort. Påven säger att kondomer är fel sätt att stoppa aidsepidemin i Afrika.

I ett sådant unket klimat är det skönt med en svensk riksdag som beslutar om homoäktenskap och därmed tar ännu ett steg bort från heterosexismen.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mänskliga rättigheter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter