Tala klarspråk om skatterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

slutsänkt  Väljarna vet att det krävs pengar för att upprätthålla välfärd som skola och vård. Enligt Mona Sahlin är det slut på skattesänkarpratet – tvärtom kommer det att bli tal om höjningar.
Foto: AFTONBLADET BILD och CAROLINA BYRMO
slutsänkt  Väljarna vet att det krävs pengar för att upprätthålla välfärd som skola och vård. Enligt Mona Sahlin är det slut på skattesänkarpratet – tvärtom kommer det att bli tal om höjningar.

10 september 2009 Aftonbladets ledarsida har skrivit det gång på gång. Oppositionen måste tala om att det behövs skattehöjningar för att ta Sverige ur krisen och restaurera de trygghetssystem som monterats ner de senaste åren.

Och väljare är inte dumma. De vet att det krävs pengar för att skapa vuxenutbildning, bekämpa ungdomsarbetslösheten och upprätthålla en anständig välfärd. De vet att en fungerande a-kassa och en sjukförsäkring värd att lita på kostar. Och människor vet att det inte finns någon annan som kommer att betala.

Saknas pengar till vård och skola

De vet också att regeringen under de senaste åren i praktiken genomfört det systemskifte borgerliga politiker inte längre vill tala om. Redan innan årets budgetförhandlingar inleddes har skatterna sänkts med över 80 miljarder, ett resultat Bo Lundgren på sin tid hade varit stolt över.

Klyftorna ökar. Pensionärer, arbetslösa och sjuka har sett ersättningarna holkas ur, utan att få del av skattesänkningarna. Löntagare, inte minst låglönegrupper, får betala allt mer för en grundläggande trygghet, och det saknas pengar i viktiga delar av välfärden som skola och vård.

Samtidigt har utrymmet för privatkonsumtion ökat för andra, mest för dem som redan hade det bäst. Den rikaste ­femtedelen av befolkningen har enligt Socialdemokraterna fått hälften av de moderata skattesänkningarna.

Ändå har oppositionen tvekat. Socialdemokraterna har i budgetdebatt efter budgetdebatt protesterat mot kommande skattesänkningar, men tyst accepterat de som redan genomförts. Att gå till val på skattehöjningar skulle – har parti­strategerna förklarat – vara omöjligt.

När oppositionen kritiserar rege­ringens besparingar, samtidigt som den inte vill tala om skattehöjningar, klingar det falskt. Det är en förklaring till den socialdemokratiska ledningens trovärdighetsproblem.

Stå upp för rättvisan

Därför är det befriande att Mona ­Sahlin och Thomas Östros i en debattartikel i Dagens Nyheter gör klart att det är slut på skattesänkarpratet och att det tvärtom kommer att bli tal om höjningar.

När kostnaderna för krisen ska för­delas handlar det om att stå upp för rättvisa och om att våga tala klarspråk. Det är det enda sättet att vinna förtroende. Den som lovar att fixa allt utan att det kostar avfärdas som populist.

Att sedan de konkreta förslagen i gårdagens debattartikel – höjd skatt på ­miljoninkomster och riktigt dyra ­villor – knappast räcker är en annan sak. Socialdemokraterna vågar äntligen tala om samhällets ansvar som något viktigt, som måste få kosta.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN