ÅSIKT

Id-kontrollerna hör hemma i historien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jens Dresling/POLFOTO
GER OBEHAGLIGA VIBBAR. Ett stängsel har satts upp mellan spåren på Kastrup och på måndag börjar Sverige kontrollera resenärers identitet.
LEDARE

2 JANUARI 2016

ID-kontrollerna

I mellandagarna kämpade Sverige för kvinnlig rösträtt.

Tv-serien “Fröken Frimans krig” gick på tv och nerhasade under filtar hejades det på från sofforna. Ena näven knuten,

andra handen i Aladdinasken.

Lagen var rättighetskämparnas fiende och plötsligt känns det mer aktuellt än någonsin.

På en politisk nivå

”Om de så säger att vi ska dra ut guldplomberna på flyktingar så gör jag det”, sa en dansk polis till Dagens Nyheter. Grannlandet Danmark har ett förslag om att beslagta flyktingars pengar och värdesaker. Många reagerade på polisens uttalande genom att se honom som en symbol för just poliser och att blint lyda order utan att se sitt eget ansvar.

Ja, uttalandet ger obehagliga vibbar till historiens mörkaste delar. Men det räcker inte att förfasas över den inställning en polis har till sitt jobb och moral. För det riktiga ansvaret ligger här på en helt annan nivå. Den politiska. Det är därifrån förslaget kommer att kunna ta smycken och kontanter.

På måndag börjar Sverige kontrollera resenärers identitet. Människor som exempelvis åker buss över gränsen måste ha ett giltigt id-dokument.

Nog för att pendlare och företag påverkas, men mest slår det mot personer som sitter på bussen i hopp om att få asyl i Sverige.

Ett murliknande staket

Förra året kunde ungefär var femte asylsökande visa en faktisk passhandling, enligt TT.

Nu är det transportörerna som ska kontrollera människors id-handlingar, annars riskerar de höga böter.

Id-kontrollerna är redan ett politiskt haveri, det känns som år och inte månader sedan Stefan Löfven sa på ett torg att hans Europa inte bygger murar.

Något han säkert har ångrat sedan, för som ett resultat av id-kontrollerna har det skapats ett murliknande staket på Kastrup. Det är obehagligt när politiken från en regering är så oförutsägbar.

Lika världsfrånvända

När världen förändras snabbt vore det skönt att veta ungefär vilken linje regeringen har.

Det finns inga förslag om att dra ut flyktingars guldplomber. Men i kampen om att framstå som mest ogästvänligt har Sverige och Danmark sett till att det finns id-kontroller, murar och förslag om att kunna ta flyktingars ägodelar.

Lika världsfrånvända som motståndarna mot kvinnlig rösträtt framstår i dag, så framstår id-kontrollerna nu.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avLinnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM