ÅSIKT

Tryggheten hotar inte svenska jobb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LOTTE FERNVALL
Centerns Annie Lööf vill hjälpa unga få bostad.

avIngvar Persson

LEDARE

Att bli av med jobbet är uppskakande. ­Alla – och det är många – som har varit med när chefen deklarerar att anställda kommer att få gå har känt vanmakten och oron för sig själv och för sina arbetskamrater.

Ytterst är det vad anställningsskyddet handlar om. Att sätta en gräns för maktfullkomlighet.

Debatten om den svenska arbetsmarknaden ger ofta intrycket att vårt land skulle ha regler som gör det nästan omöjligt att säga upp personal. Så är det inte.

Fortsatt klagosång från högern

Tvärt om, de svenska reglerna ger inte bara arbetsgivare rätt att göra sig av med personal. Det är dessutom billigt i för­hållande till många av våra konkurrentländer.

Och som om inte det vore nog är möjligheterna att använda tillfällig personal så omfattande att EU-kommissionen har reagerat.

Ändå fortsätter borgerliga politiker och representanter för arbetsgivarna att beklaga sig över “arbetsrätten”, alltså ­anställningstryggheten.

Det finns nämligen en hake. Arbets­givaren har rätt att säga upp personal, men hon eller han kan oftast inte ensam bestämma vem som ska få gå. Sist in först ut, som det brukar heta.

Avsteg kräver överenskommelser med facket. Det sticker i ögonen på direktörer och centerledare.

Ett dåligt erbjudande för facken

Sedan flera år har det pågått förhandlingar mellan tjänstemännen i PTK och Svenskt näringsliv om en uppluckring av anställningsskyddet. Nu finns enligt bland annat tidningen Arbetet ett förslag från arbetsgivarna.

Det går ut på att facket ger upp möjligheten att företräda sina medlemmar när det gäller anställningstryggheten. I gengäld ska några promille av lönesumman avsättas för vidareutbildning.

Något av fackförbunden tycks faktiskt lockat av erbjudandet. Andra – som ­ingenjörsfacket – rasar mot förslaget.

Rättslöshet mot tre promille till utbildning.

Ett uselt byte, det vet alla som varit med när listorna på uppsagda sätts upp på ­arbetsplatsens anslagstavla.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM