ÅSIKT

Nya Moderaterna är ett unket parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: STEFAN MATTSSON
Inget nytt Anna Kinberg Batra kör en repris på Schlingmanns pr-trick.

avEva Franchell

LEDARE

Det är inte lätt att modernisera ett konservativt parti.

Anna Kinberg Batra känner säkert pressen. Hon måste ­vinna nya väljare med gammal ­politik.

Eftersom hon inte kan ­presentera några nya förslag kör hon därför en repris på Schlingmanns gamla pr-trick. Ni minns säkert när han gjorde om Moderaterna genom att ­sätta ordet nya framför partinamnet: Nya Moderaterna.

Ökat utanförskap

Partiets paroll var att det skulle minska utanförskapet.

Väljarna förstod dock snart att människors utanförskap ­bara ökade med de nya moderaterna, som precis som de ­gamla bara ville sänka skatten. Inte brydde de sig om sjuka och ­utförsäkrade.

När Anna Kinberg Batra nu lanserar sin egen paroll blir man nästan full i skratt. Hon vill nämligen minska det ”nya utanförskapet”. Varenda moderat hasplar numera ur sig att de ska ­bekämpa detta nya utanförskap.

Men det finns inget nytt utanförskap. Det är samma gamla ­utanförskap som Moderaterna skapade under åtta år vid ­regeringsmakten.

Förnedrande aktiviteter

Där finns de arbetslösa som fick lägre ersättning från a-kassan. Många hade inte ens råd att vara med i a-kassan sedan ­Alliansen chockhöjt avgifterna. De långtidsarbetslösa hamnade i värsta sortens utanförskap – Fas 3 – där de fick ägna sig åt meningslösa och förnedrande ­aktiviteter.

Även sjuka drabbades när ­Alliansen utförsäkrade svårt sjuka och skickade dem till ­Arbetsförmedlingen. Cancerpatienter tvingades att söka jobb de aldrig skulle kunna ­utföra.

Pensionärerna var ytterligare en grupp som blev fattigare under Alliansen. Deras pensioner krympte medan unga och redan rika fick mer pengar i plånboken.

Nya klyftor

Barnen i skolan, de äldre i omsorgen och sjuka i vården såg sin välfärd slås sönder i Alliansens aggressiva privatisering som bara skapade mer byrå­krati och mindre välfärd.

Det var de nya moderaterna som sänkte skatten. Sedan ­millennieskiftet har den sänkts med ofattbara 248 miljarder, en förmögenhetsomfördelning som skapat nya klyftor i samhället. Vi ser en dramatiskt ökad fattigdom bland ensamstående föräldrar, sjuka och ­arbetslösa.

Det enda som är nytt med det nya utanförskapet är att det skapades av de Nya Moderaterna. Ett skattesänkarparti av gammalt konservativt slag. Ett ­unket parti som struntar i folk som hamnar utanför.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM