Mejla

Anders Lindberg

Romer fördrivs från Linköping

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Romer i Pauleasca i Rumänien.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Romer i Pauleasca i Rumänien.

I utkanten av Linköping står ett 15-tal billiga tält uppställda. Sedan en tid har berusade män nattetid trakasserat de­ EU-migranter som bor där. De kastar ­flaskor, skriker och hotar.
– Jag vågar inte sova på nätterna nu, tänk om de kommer tillbaka för att döda oss. Jag är mest rädd för att de ska kasta något som brinner eller exploderar på oss när vi sover, säger Vasili som bor i lägret till lokaltidningen Corren.

Det är en högst rimlig oro, flera tält­läger har brunnit. I Högdalen dog en romsk tvåbarnspappa efter en brand i augusti 2014. Polisen kom sent till platsen och kort efter branden jämnade kronofogden lägret med marken, med bevis och allt.

En lerflod

Vasili kommer från byn Pauleasca i Rumänien. Aftonbladets ledarsida besökte Pauleasca i våras. Det var en skakande upplevelse. Huvudgatan var en lerflod, fattigdomen så förnedrande att det knappt gick att tro att det var Europa 2015 vi befann oss i. Det är dessa människor, de allra mest sårbara och utsatta i vår del av världen, som någon nu kastar flaskor på i Linköping. Och som någon försöker fördriva.

Inte ovanligt

Lägret i Linköping har angripits flera gånger. En natt kom tre bilar med hot­fulla män som sparkade på tälten och kastade smällare. I helgen angreps lägret vid två tillfällen. Det gjorde att EU-migranterna natten till måndagen, av rädsla, tvingades att i stället sova i en park inne i Linköping. Polisen har lovat agera men än så länge är inga gärningsmän gripna. Den typ av angrepp vi ser i Linköping är tyvärr inte ovanliga. I juni rapporterade Expo om 76 attacker mot romer på ett och ett halvt år, men mörkertalet är stort. Det krävs nu en uppryckning från ­hela rättsväsendet, ingen ska behöva bli utsatt för detta. Förövarna måste hittas och dömas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.