ÅSIKT

Fem år senare ses öppenhet som fult

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anders Behring Breivik valde ut AUF:s sommarläger på Utøya. Det var ett medvetet och politiskt val. I dag, på femårsdagen av terrorattacken, hamnar lätt allt fokus på Breivik. Men budskapet från de unga socialdemokraterna är för viktigt för att hamna i skuggan av honom.
LEDARE

I dag är det fem år sedan terrorattacken i Norge.

Mer öppenhet och kärlek var budskapet som de överlevande ungdomarna och dåvarande statsministern Jens Stoltenberg hade efter attentatet. Ett budskap som då hyllades av omvärlden. Fem år senare har något hänt. Samhället har blivit mer slutet, politiken kräver ofta hårdare tag och motsättningarna har ökat. Den som pratar om öppenhet nu målas ut som blåögd, naiv och verklighetsfrånvänd.

Personer som pratar om alla människors lika värde anklagas för att inte ta extremism på allvar eller ignorera

problemen. Sanningen är det motsatta.

Ett medvetet val

Det var ingen slump att Anders Behring Breivik valde att attackera AUF:s sommarläger på ön Utøya. Det var medvetet och det var politiskt. Unga socialdemokrater som brann för jämlikhet, feminism och socialdemokrati var fienden i hans skeva världsbild. Arbetarrörelsen har alltid varit extremismens och fascismens värsta motståndare.

I dag på femårsdagen hamnar lätt allt fokus på Anders Behring Breivik. Men budskapet från de unga socialdemokraterna är för viktigt för att hamna i skuggan av honom.

Attacker mot flyktingboenden

Om det fanns ett uttalat mål att minska främlingsfientligheten efter Utøya så har det misslyckats. Anders Behring Breiviks världsbild påhejas och högerextremismens mörka tankar får starkare fäste runt om i Europa. I början av juli placerade någon en molotovcocktail vid ett flyktingboende i Eksjö. Familjerna som bor där lyckades själva släcka branden, polisen utreder det som mordbrand. Det är ett av många exempel där flyktingboenden i Sverige attackerats.

Kriminella högerextremister försöker framstå som goda samhällsmedborgare genom att skapa patrullerande gäng, som de ironiskt nog kallar för medborgargarden.

I januari delades flygblad ut i Stockholm med uppmaningen att ge sig på ensamkommande flyktingbarn. En grupp svartklädda och maskerade män attackerade sedan personer de uppfattade ha utländsk bakgrund.

Evig kamp mot fascism

Förra året hölls det första sommarlägret på Utøya efter terrorattacken. Unga socialdemokrater samlades igen för att diskutera jämlikhet, antirasism och feminism. För i den öppenhet som förespråkades efter Utøya ingår en evig kamp mot främlingsfientlighet och fascism.

Fem år senare behöver vi hitta tillbaka till andan efter Utøya. Solidaritet och öppenhet är varken mesigt eller

blåögt. Det är så extremism motarbetas bäst.

ARTIKELN HANDLAR OM