SD:s nätkrig ska tysta journalister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hot, hat och ryktesspridning mot enskilda är vardagsmat

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

"Tack för din insats och allt arbete du lägger ned för ett bättre Sverige. Ser fram emot (...) mejl och kommande ölbägare :=)"

Så skrev SD-toppen Mattias Karlsson till hatbloggaren "Fröken Sverige" efter att hon värvat en Socialdemokrat till partiet.

Det var 2008. I dag är Mattias Karlsson gruppledare i riksdagen och "Fröken Sverige" har länge varit en av SD:s ledande hatbloggare med bas i Malmö.

Och SD är riksdagens tredje största parti.

I dag kan Aftonbladets Kenan Habul i ett stort reportage berätta sanningen bakom SD:s medieimperium.

Hatets mekanik

Hatbloggarna har länge varit hjärtat i SD:s armé av nätkrigare. I Raskrigaren - seriemördaren Peter Mangs av religionsvetaren Mattias Gardell beskrivs i detalj hur terroristen Mangs skjuter Malmöbor med utländsk bakgrund men ena ögat fäst på vad SD-bloggarna och deras kommentarsfält skulle tycka.

Peter Mangs använde en etablerad högerextrem terrormetod kallad "Det ledarlösa motståndets taktik".

Tolkar signaler

Metoden utvecklades i USA och bygger på att den som utför terrorn och våldet, i Mangs fall sköt människor, inte har någon kontakt med sin ledning. Istället agerar terroristen ensam och tolkar signaler uppifrån.

Tanken är att det politiska ledarskapet inte ska kunna kopplas till våld och trakasserier även om alla "vet" hur det egentligen ligger till.

Det finns en hel litteratur kring detta, väl spridd i högerextrema kretsar.

Hatsajterna och twitterdreven är en lågintensiv version av samma princip. Hot och hat mot enskilda är vardagsmat. Ingen kan heller veta vad som ligger bakom de anonyma rösterna och hur långt det är mellan ord och handling.

Eller hur många störda personer som läser och låter sig inspireras.

SD styr hatsajterna

I Kenan Habuls reportage beskrivs hur SD:s partiledning i princip hade obegränsad tillgång till den största hatsajten "Politiskt inkorrekt" inför valet 2010 och hur detta var en viktig del av valkampanjen.

När "Politiskt inkorrekt" lades ner startades arvtagaren "Avpixlat" och precis som med "Politiskt inkorrekt" samlade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) in pengar till sajten via sitt privata konto.

"Avpixlat" är spindeln i nätet i en stor maskin av sajter, slutna facebookgrupper och nättroll som gör SD:s grovgöra på nätet.

Medieimperium

Sedan valet 2010 har SD försökt att bygga upp ett eget medieimperium. Det har gått dåligt. Deras TV-försök gick i putten liksom tidningen Samtiden som i princip saknar läsare.

Man skulle kunna säga att SD 2016 är tillbaka på ruta ett. Det enda som verkligen fungerar är nätkrigarnas infrastruktur. Men den har å andra sidan fått allt större inflytande i sociala medier och flyter mer och mer samman med ytterkanten av den etablerade borgerlighet.

Hatar media

Jimmie Åkesson har öppet luftat idéer om att lägga ner public service och partiet vill dra in presstödet. Hatet mot medier och journalister är ett av de tydligaste särdragen hos partiets anhängare på nätet.

Journalister som skriver om SD drabbas ofta av hatstormar, ryktesspridning i sociala medier, anmälningar och fejkade folkstormar.

Syftet är att höja ribban för att rapportera negativt om SD och att skrämma och tysta kritiker.

Så agerar inte demokratiska partier.

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.