Mejla

Somar Al Naher

Sexuella trakasserier även på restauranger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetslivet är ett område där sexuella trakasserier är vanligt förekommande men där det inte har uppmärksammats lika mycket.
Arbetslivet är ett område där sexuella trakasserier är vanligt förekommande men där det inte har uppmärksammats lika mycket.

LEDARE

Vi kan kalla henne Rebecka. Hon är ett kafébiträde i 20-års åldern som arbetade på ett fik. En dag kallades hon in till chefens kontor. Där ombads hon att sätta sig i hans knä. Hon kände ett starkt obehag men upplevde sig på samma gång underordnad och tvingad att göra som han sa. Han lovade henne löneförhöjning. Om hon gjorde som han sa. Rebecka lämnade sin arbetsplats samma kväll och anmälde chefen för sexuella trakasserier till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Uppmärksammats

På senare tid har frågan om sexuella trakasserier varit uppe på tapeten. Många tjejer vittnar om att de redan i skolåldern fått höra att kränkningar av det här slaget är något man bara får ta. Att man inte ska göra en stor sak av det.

Men tack vare uppmärksamheten som riktats på frågan har allt fler tjejer vågat anmäla. Och killar, som kanske tidigare inte pratat om manliga normer och ansvar, kliver nu fram och försöker formulera nya ideal.

Osäkert anställda

Vi har pratat om musikfestivaler men det sker även på andra håll. Arbetslivet är ett område där sexuella trakasserier är vanligt förekommande men där det inte har uppmärksammats lika mycket.

Enligt Arbetsmiljöverket är det kvinnor i åldern 16-29 år som är särskilt drabbade. I tjänstemannayrken utsätts kvinnor i högre utsträckning från chefer och arbetskamrater. Medan det i traditionella arbetaryrken är det vanligare att kunder eller klienter kränker kvinnorna. Och det är ingen slump att det är kvinnliga arbetare med minst makt och trygghet som är mest utsatta, något som bekräftas av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Vågar inte anmäla

- Sexuella trakasserier är tyvärr fortfarande ett stort problem på arbetsmarknaden och inte minst inom restaurangbranschen. Och yngre kvinnor med osäker anställning är i en särskilt utsatt position, säger Marie Nordström, processförare på DO till tidningen Arbetet.

Rebecka vann nyligen ärendet i domstolen.

Men många som befinner sig i en liknande situation som henne vågar aldrig anmäla eller ens prata om vad de har utsatts för på arbetsplatsen.

Att stärka arbetsrätten och öka de trygga anställningarna är ett sätt att stärka unga tjejer i kampen mot sexuella trakasserier.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Arbetsmiljö

DO, Diskrimineringsombudsmannen

Somar Al Naher