ÅSIKT

Män som diskar har bättre sexliv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Thinkstock
LEDARE

Under sommartider sätts kärleksrelationerna på prov. Förväntningarna är höga. Romantiken som annars inte hinns med till vardags ska nu äntligen infinna sig. Men det blir inte alltid som man har tänkt sig. Semester innebär också tid att bråka om disken, packningen, tvätten, matinköp och ansvar för släktmiddagar.

När vi umgås med varandra mer intensivt märker vi varandras olikheter och brister. Lagom till hösten står många i kö till familjerådgivningarna.

Kvinnor mår sämre

Boven i dramat stavas: obetalt hemarbete. Flera undersökningar visar att ojämställdhet i parförhållanden leder till ökade konflikter. Dessutom har ojämställda par sämre sexliv jämfört med relationer där man städar lika mycket.  En amerikansk studie visar att förhållanden där kvinnor tar i stort sett allt ansvar för barnen har allra minst sex.

Medan par som delar lika, eller uppger att mannen tar större del av ansvaret för barnen, är också generellt sett mer nöjda med sitt förhållande och sitt sexliv. Speciellt kvinnorna.

Det är inte konstigt egentligen. Sociologen Katarina Boye visar i sin forskning att ojämlikheten i hemmet är en bidragande orsak till att kvinnor mår sämre psykiskt än män.

Går inte att köpa sig fri

Nu kanske en och en annan man tänker att det där går att lösa genom att köpa sig fri från disken med hjälp av staliga RUT-subventioner. Men undersökningarna visar att det inte är en blänkande diskbänk i sig som ökar attraktionen utan att det handlar om ansvar. Att man helt enkelt delar lika när det gäller det liv man skapat gemensamt. Vad spelar det för roll att hemmet är städat om det ändå är kvinnorna som måste hålla ordning och komma ihåg att packa ungarnas matsäckar, gympapåsar och hålla i planeringen under semestern? 

Åtta minuter

Det går framåt men inte tillräckligt snabbt. Sedan 1990-talet har kvinnorna minskat sin del av det obetalda arbetet i hemmet med ungefär en timme. Under samma period har männen ökat sin del med åtta minuter.

Det här går emot hörsägen att olikheter mellan män och kvinnor är det som gör att de attraheras av varandra.

Egentligen borde sexspalterna mest handla om toalettstädning och nattning av småbarn. Vill du ligga mer? Se då till att ta hand om dina barn och disken hemma. Svårare än så behöver det inte vara.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM