ÅSIKT

Pensionärer ska inte dö av svält

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nästan 40 000 personer inom äldreomsorgen i Sverige lider av undernäring.
LEDARE

Vi har kunnat läsa om hur äldre med hemtjänst får kall mat i lådor flera veckor i förväg. Anhöriga har vittnat om hårda potatisar och torra korvbitar till gamla mamma. 2014 rapporterade Sydsvenskan om en 78-årig kvinna som dött av svält på ett korttidsboende i Lund.

Nästan 40 000 personer inom äldreomsorgen i Sverige lider av undernäring, enligt ny statistik från Socialstyrelsen och det nationella kvalitetsregistret Senior alert.

Sammanlagt riskerar hundra tusen personer som vårdas på korttidsboenden eller genom hemtjänst och särskilda boenden att få i sig för lite näring. Näringsbrist försämrar immunförsvaret och ökar risken för infektioner, men kan också leda till depressioner, demens – och i värsta fall att personen dör av svält.

Det ska fan bli gammal i dagens äldreomsorg.

Måste äta oftare

Orsakerna till att äldre drabbas av undernäring är flera. De har svårare att tillgodogöra sig näring och behöver äta oftare. I dag kan nattfastan vara över den rekommenderade gränsen på elva timmar.
Personalen måste få tid att sitta ned med de äldre och se till att maten ser aptitlig ut. Men bara för en månad sedan larmade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att bristen på utbildad personal sätter vårdkvaliteten på spel – framförallt på landets äldreboenden.

Systemskifte i välfärdssamhället

I slutändan är det en resursfråga. Under de senaste tio åren har nästan var fjärde plats på landets äldreboenden försvunnit. Samtidigt har andelen äldre som får vård i det egna hemmet ökat. Det leder till ett skifte i det svenska välfärdssamhället där anhöriga återigen tvingas ta ett större ansvar för sina anhöriga. Ska vi ha det så?
Att bli gammal och skröplig kan vara jobbigt nog som det är. Men ingen åldring i Sverige ska behöva vara rädd för att dö av svält.

ARTIKELN HANDLAR OM