Ingvar Persson

Folk på landsbygden tillhör också Sverige

Pröva att skriva av studielånen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I höstas träffade Aftonbladet Birgit Eriksson som arbetar på äldreboendet Bergvattengården i Dorotea.

– Vi är så få - och pengarna ska räcka till så mycket, sa hon då.

Dorotea ligger i södra Lappland. Kommunen har drygt 2 500 invånare och landets högsta kommunalskatt. På många sätt kämpar man med precis samma problem som andra kommuner på den svenska landsbygden.

En åldrande befolkning, låg utbildningsnivå, ökade kommunala kostnader och svårigheter att rekrytera kompetent personal. Inte minst inom välfärden.

För många invånare är Dorotea dessutom en fantastisk plats att leva på.

Lättare att rekrytera

I dag presenterades den statliga Kommunutredningen ett förslag som skulle kunna göra det lite lättare att rekrytera lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare till kommuner som Dorotea. Den som väljer att arbeta på landsbygden efter examen ska nämligen kunna få delar av sitt studielån avskrivet. Som mest med 30 000 kronor om året.

Idén är inte på något sätt ny. Ursprungligen kommer den från Norge, där regionalpolitiken har en starkare ställning än hos oss. För några år sedan fanns dessutom med bland förslagen Landsbygdskommittén presenterade.

Kanske inte räcker

Det är klart att det finns invändningar. Varför ska just studiemedelssystemet användas för att lösa landsbygdens problem? Och kommer verkligen avskrivningar att räcka för att få människor att lämna storstäder och utbildningsorter?

Svaret är väl att vi inte kan veta. Men vi vet att rekryteringen av kompetent personal till välfärden är en ödesfråga om vi vill att Sverige ska hålla ihop. Vi vet också att det just nu inte finns så hemskt många andra idéer att ta vara på.

Kort sagt, det är tid att pröva att skriva av studielån för den som väljer att arbeta på landsbygden.

– Vi måste finnas med som en del av Sverige, som Doroteas liberala kommunalråd Nike Grahn sa till Aftonbladet i höstas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.