Mejla

Pernilla Ericson

Trump har blivit sin egen motståndare

Misstagen märks i opinionsmätningarna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden går upp USA:s nuvarande president Donald Trump i höstens val.
Foto: TT
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden går upp USA:s nuvarande president Donald Trump i höstens val.

Det är sex månader kvar till presidentvalet i USA. Mycket borde just nu tala till Trumps fördel.

Hans motkandidat, Demokraternas Joe Biden, är i det närmaste bakbunden. Biden kan inte kalla till samlingar. Han är begränsad till intervjuer och provisoriska webbsändningar från sitt hem. Biden har dessutom nyligen bemött anklagelser om övergrepp, som ska ha skett för drygt 30 år sedan.

Trump möter tittarna i internationellt sända pressträffar. Han äger scenen.

Ändå visar opinionsmätningar en ledning för Joe Biden, rapporterar DN. Allt fler republikaner i Washington oroar sig nu över att Trumps hantering av coronakrisen minskar hans chanser till omval i höst. Samtidigt passerar USA tragiskt 70 000 döda.

”Befria Michigan”

Varje steg Trump tagit i pandemin är väldokumenterat. Välbesökta valmöten i krisens upptakt. Den 28:e februari höll Trump möte i Charleston, South Carolina. 59 fall av smittade i USA, två döda, enligt WHO. Trump talade om Demokraternas “nya bluff” (“new hoax”).

När protester mot restriktionerna tog fart i april twittrade presidenten att Minnesota, Michigan och Virginia, delstater med demokratiska guvernörer, skulle ”befrias”. Kort därpå tog sig beväpnade demonstranter in i Michigans kongressbyggnad, där de krävde att bli insläppta i kammaren.

Motstridiga uttalanden från Trump har avlöst varandra, ibland inom samma dygn. Ett lågvattenmärke var Trumps spekulationer om behandling med ljus och injektioner av desinfektionsmedel. Presidenten menade att det vore “intressant att titta närmare på”. Efteråt skyllde han fadäsen på sarkasm.

Avfärdas av Vita husets expert

Mycket pekar på att Trump försöker göra Kina till huvudmåltavla i valrörelsen. Häromdagen hävdade Trump att han sett bevis för att nya coronaviruset spridits från ett kinesiskt laboratorium. Det avfärdas nu av Vita husets egen medicinska expert, Anthony Fauci, i en intervju med National Geographic.

Joe Biden håller ofrivilligt låg profil. Men när hans motkandidat misslyckas så kapitalt, behöver han inte göra särskilt mycket.

I coronapandemin har stödet för en rad ledare ökat. Med tydligt ledarskap och en klar riktning, med beslut grundade på fakta och vetenskap, kan ett styre stärkas i en kris. Men motsatsen gäller också.

Hur marken just nu skakar under ledare som Donald Trump och Brasiliens Jair Bolsonaro demonstrerar det faktumet ännu tydligare.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.