ÅSIKT

Nu måste regeringen hämta hem IS-barnen

Barn väljer inte sina föräldrar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Magnus Wennman / AFTONBLADET / 4516

Barn väljer inte sina föräldrar. Den som har haft oturen att födas av föräldrar som inte tar ansvar måste få samhällets hjälp och stöd. Det är en självklar utgångspunkt för socialpolitiken i ett civiliserat land.

Den gäller oavsett hur gräsliga saker barnens föräldrar har gjort sig skyldiga till.
De sista IS-enheterna i den syriska staden Baghouz besegrades för en knapp månad sedan. Terrororganisationens "kalifat" i Syrien och Irak finns inte längre.

De besegrade terroristerna och deras familjer finns dock kvar, och skapar problem.

En humanitär kris

Säkerheten är ett, men den humanitära situationen är nu minst lika akut. En del av krisen handlar om Sverige.

Enligt Dagens Nyheter finns det i dag 64 svenska barn i lägren för besegrade IS-terrorister. Där finns också 25 kvinnor, mödrar till några av barnen. Fäderna är i de flesta fall döda. Några av barnen har förlorat båda sina föräldrar.

Alla tycks nu mer eller mindre vara överens om att dessa barn är ett svenskt ansvar. I en enkät TT gjort svarar till och med Sverigedemokraterna att åtminstone de yngsta borde hämtas hem och på facebook försäkrar Margot Wallström att regeringen arbetar "intensivt med frågan".

Ändå händer ingenting. Enligt regeringen är hela situationen komplex och farlig.

UD måste klara uppgiften

Varje fall måste prövas för sig och Syrien är fortfarande mitt i ett inbördeskrig.
Så är det naturligtvis. Ändå är det svårt att tro att svensk utrikesförvaltning inte skulle kunna lösa problemet att transportera några tiotals barn och deras mödrar från de kurdiska lägren till Sverige. Faktum är ju att både hjälporganisationer och journalister klarar av att få kontakt, och att kurderna sannolikt helst av allt blir av med problemet.

Den svåraste uppgiften väntar i själva verket hemma i kommunerna. Barnen i lägren har gått igenom förfärliga upplevelser. De har befunnit sig i en mördarsekt och i ett krig. Deras föräldrar har svikit dem redan genom att utsätta dem för IS.

Barnen kommer att behöva vård och stöd, och sannolikt kommer de flesta att behöva omhändertas. Det är svårt att se hur den som anslutit sig till en terrororganisation visat prov på ansvarsfullt föräldraskap.
Tillsammans blir det sannolikt en mycket större utmaning än att hämta barnen. Men så mycket större anledning att komma i gång.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM