ÅSIKT

Miljoner till konsulter medan sjuka får stå i kö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Det värsta är att ingen litar på vården längre.
För vad ska man tro efter Karolinska sjukhusets miljardrullning? Nära 9 000 patienter står i kö medan sjukhuset lägger en kvarts miljard på dyra konsulter.

När Dagens Nyheter begär ut specifikationer saknas det underlag för 57 miljoner kronor. Ingen vet var pengarna har tagit vägen.
– En pengarullning utan kontroll, konstaterar juridikprofessorn Joakim Nergelius vid Örebro universitet.

Inte patienter som prioriteras

Och visst är det pengar som kunde ha höjt sjuksköterskornas löner så att de hade stannat kvar. Men det är inte vårdpersonalen som blir rik i Stockholms läns landsting. Det är inte patienterna som prioriteras.
Närmare 9 000 patienter står i operationskö till Karolinska sjukhuset, skriver Dagens Nyheter.
Nära en fjärdedel är barn.

Det finns cancerpatienter som avlidit i väntan på operation.
Ledningen på Karolinska tvingas skicka sina patienter till Örebro, Nacka, Uppsala och Linköping. Andra sjukhus i Stockholmsregionen tvingas också ställa upp och från och med första maj kommer även Karolinska sjukhusets akutpatienter styras om till andra Stockholmssjukhus.

Sjuka ska vårdas i hemmen

I år ska även förlossningsvården flyttas över till Nya Karolinska, men där vill man bara ta ansvar för de komplicerade förlossningarna så vanliga födande kvinnor får föda någon annan stans.

Nya Karolinska ska vara det exklusiva sjukhuset för de speciella patienterna medan vanliga dödliga får vårdas på enklare sjukhus och i allt högre grad i hemmen. Alliansen i Stockholms läns landsting har antagit en framtidsplan som går ut på att allt färre patienter ska läggas in på sjukhus. Sverige har redan lägst antal vårdplatser i Europa, men kanske har effektivitetsivern gått för långt.

700 000 i månaden till konsulten

Folk har helt enkelt slutat att lita på sjukvården som numera är stockholmarnas och svenskarnas allra viktigaste valfråga.

Och det är klart att vreden är stor när köerna växer och patienter skickas runt landet. Det är ju inte bara Stockholm som lider av bristen på sjuksköterskor och vårdplatser, men det är bara i huvudstaden landstinget betalar i snitt 700 000 kronor i månaden till konsulter medan sjuka får ligga och vänta.
Det är bara i Stockholm landstingspolitikerna väljer att bygga ett gnistrande lyxigt marmorpalats i stället för flera fungerande sjukhus.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM