Ledare

Sharons Storisrael ger ett styckat Palestina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går hölls ett toppmöte mellan Israels Ariel Sharon och palestiniernas Mahmud Abbas. Platsen var Jerusalem.

Efter Yassir Arafats död har det rått viss avspänning mellan de båda sidorna i konflikten. Abbas lyckades samla de militanta palestinska rörelserna till en vapenvila. Sharon har trots internt motstånd drivit igenom sin plan att utrymma bosättningarna i Gaza.

Misstron mellan israeler och palestinier är dock djup. Judiska extremister demonstrerar för sin självpåtagna rätt till bosättningarna. Sharon tillåter nya bosättningar på Västbanken. Den folkrättsvidriga muren byggs för fullt.

Varje dag ser palestinierna sitt land styckas upp. Varje dag tvingas de passera förnedrande gränskontroller där unga israeliska militärer pekar med gevär mot dem. Varje dag försämras den palestinska ekonomin och arbetslösheten stiger.

I måndags sköts en bosättare ihjäl på Västbanken. Islamiska Jihad tog på sig illdådet. Natten till i går gick israelisk militär in i flera palestinska städer på Västbanken och grep 50 medlemmar ur Islamiska Jihad.

Så länge den israeliska ockupationen pågår och det dagliga förtrycket av palestinier sker kan aldrig en rättvis fred byggas. I stället härskar våldets logik.

Under de senaste fyra åren har över tusen byggnader rivits av den israeliska militären bara i Gaza. Det har drabbat över 24 000 människor. Militären har systematiskt förstört vattenledningar och avlopp, grävt upp vägar och förstört elsystemet.

FN:s rapportör John Dugard menar att ”det är dags för det internationella samhället att identifiera de som är ansvariga för dessa brott och denna förstörelse och ställa dem till ansvar i domstol”.

Svenska kyrkan och Diakonia har givit ut en rapport – ”Med vilken rätt? – om Israels ockupation, mänskliga rättigheter och krigets lagar”.

Kyrkorna bedriver aktivt solidaritetsarbete i Mellanöstern. Mängder med vittnesmål finns om situationen på Västbanken och Gaza.

”Barriären följer bara till 15 procent den Gröna linjen, det vill säga stilleståndslinjen från 1949. På många håll går den långt in på palestinska områden. På andra håll omringas hela palestinska samhällen”, skriver Svenska kyrkan och Diakonia.

FN:s Johan Dugard har konstaterat att 80 procent av de illegala bosättarna på Västbanken kommer att inkorporeras i Israel genom den nuvarande murens dragning.

Israel håller på att ställa palestinierna och omvärlden inför fullbordat faktum – en ny gräns dras. Sharon bygger sitt ”stor-Israel” och lämnar efter sig ett slags styckat bantustan-Palestina.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besökte nyligen Ariel Sharon. Bush-administrationen pressar trots allt Israel mot en fortsatt fredsprocess. Förhoppningsvis ser Tony Blair till att EU ökar sitt Mellanöstern-engagemang under det brittiska ordförandeskapet.

Allt fler modiga israeliska officerare och soldater vägrar tjänstgöra på ockuperade områden.

Omvärldens tryck måste öka – kampen för en rättvis fred är en kamp för både ett tryggt och säkert Israel och ett självständigt och livskraftigt Palestina.

Helle Klein

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Helle Klein

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein