Mejla

Daniel Swedin

Lööf lär tvingas välja S eller SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sakpolitik har varit Annie Lööfs fokus under den vecka som hon haft talmannens uppdrag att försöka få till en regering. I samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har hon så diskuterat framtidens skattesystem, välfärdens finansiering, det fortsatta klimatarbetet, hur rättsstaten ska rustas upp och hur vårdköerna ska kortas. Här finns det möjlighet till fortsatt samarbete, tydligen.

Vällovligt, men det hon inte förmått lösa är den centrala frågan om vilka partier som ska sitta i regering och vilket parti som ska ha statsministerposten. Socialdemokraterna och Moderaterna vill inte regera ihop och de vill inte bli stöd åt en regering där de inte har statsministerposten. Ingen överraskning, kanske.

Nu tar talmannen över regeringsbildningen och Annie Lööf vill inte svara på hur Centerpartiet kommer att agera framöver.

Dagens pressträff har inte förändrat den mandatfördelning som väljarna röstat fram. Det är faktiskt så att varken valet för två månader sedan eller den senaste tidens allt mer uppskruvade tonläge i något väsentligt avseende har förändrat styrkeförhållandena mellan de så kallade allianspartierna och det rödgröna blocket. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tillsammans större än Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Ja, Sverigedemokraterna vann några ytterligare mandat och kan fortfarande ställa till oreda och kaos, men verklig makt får de bara om andra partier tillåter det.

Det som har förändrats är att Kristdemokraterna och Moderaterna är beredda att ge SD det utrymmet. För Liberalerna och Centerpartiet är det fortfarande uteslutet att sätta sig i eller lotsa fram en regering som gör sig helt beroende av ett antiliberalt nationalistiskt parti.

Så vad gör vi då? Tja, under de fyra år då Socialdemokraterna haft statsministerposten har det ändå genomförts reformer – inte sällan i blocköverskridande samförstånd – som varit bra för Sverige. SD:s inflytande har varit reducerat till nästan ingenting.

Det går att fortsätta att ha det så. Allt Annie Lööf skulle behöva göra är att lova Stefan Löfven att Centerpartiet kommer att lägga ner sina röster i en statsministeromröstning. Sannolikt kan hon få rejält betalt för det.  

Alternativet är faktiskt Annie Lööf släpper fram eller blir minister i en högerregering som regerar på Sverigedemokraternas bajonetter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Den politiska mitten håller på att krossas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Annie Lööf

Centerpartiet

Moderaterna

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Miljöpartiet