Mejla

Eva Franchell

Vinter-OS går mot en säker död

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utan snö blir det inga skidor.
Utan snö blir det inga skidor.

LEDARE

Världen blir varmare. Om några decennier kan bristen på snö totalt förändra förutsättningarna för vinterspelen. Gamla kända skidorter som Garmisch-Partenkirchen, Grenoble och Sotji kan stå helt utan snö.
Det kan vara svårt att föreställa sig framtiden just nu när Sverige nyss upplevt sitt nationella isdygn, men antalet snödagar minskar hela tiden. När dagens barn blivit gamla kan Sverige i värsta fall vara helt snöfritt.

Inga fler vinter-OS

Det är Svenska Dagbladet som avslöjar de framtidsstudier som tagits fram av University of Waterloo. Om inte utsläppen av växthusgaser minskar kommer 8 av de 21 städer som hittills stått värd för vinter-OS att aldrig mer kunna arrangera några olympiska spel. I framtiden kan vinter-OS tvingas rotera mellan ett fåtal platser och därmed försvinner själva poängen med OS.

OS är som bekant politik och politiken kräver att många länder kan delta.
När snön smälter kommer dessutom antalet utövare att minska för hur många kan träna skidåkning utan snö? Lusten till vintersport väcks dessutom av själva vintermiljön, de vita vidderna i strålande sol. Ett spår av konstsnö i spöregn kommer aldrig att kunna ersätta den upplevelsen.

Desperat jakt på snö

Under de senaste spelen har man ändå tagit till alla medel för att hålla tävlingarna vid liv. Inför OS i Sotji lagrades enorma mängder snö i underjordiska bergrum och när OS hölls i Vancouver forslades snö med helikoptrar och lastbilar. Den dåliga snötillgången påverkade ändå tävlingarna negativt.
Om utsläppen av växthusgaser fortsätter som i dag kommer många vintersportorter att tvingas ge upp. Till och med Kebnekaise smälter. Oslo, Turin och Innsbruck är i absoluta farozonen. Skidsemestrar kommer i framtiden att vara en lyx för de få som har råd att resa till jordens kallare platser för det kommer att bli dyrt.
Det måste helt enkelt bli dyrare att flyga.

Flygplanet smälter snön

I Sverige har antalet utrikes flygresor per invånare mer än fördubblats sedan början av 90-talet. Nya beräkningar bekräftar att vårt internationella flygande svarar för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige. Vi flyger till skidorter utan en tanke på att planets utsläpp faktiskt smälter bort snön.

Nu är skidsemestrar och vinter-OS inte avgörande argument i klimatdebatten. De kan dock hjälpa oss att förstå sammanhangen i en värld där människor svälter för att skördarna torkar bort. Till och med den entusiastiska Annie Lööf måste inse att vi måste flyga mindre och att flyget måste kosta mer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf vill flyga och fara

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS

Klimathotet

Väder

Sotji

Annie Lööf