Arbetslöshet ska vara dyrt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna vill förändra styrkeförhållandet på arbetsmarknaden

REINFELDT OCH BORG MÖTS av Skepsis De borgerliga partiernas a-kassepolitik går ut på att det ska kosta att vara med i a-kassan. För att få arbetslösa att söka fler jobb. Försäkringen ska också vara obligatorisk. Och det är där Borgs plan har stött på problem.
REINFELDT OCH BORG MÖTS av Skepsis De borgerliga partiernas a-kassepolitik går ut på att det ska kosta att vara med i a-kassan. För att få arbetslösa att söka fler jobb. Försäkringen ska också vara obligatorisk. Och det är där Borgs plan har stött på problem.

7 JUNI 2010. A-kassan

I fredags kallade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg till presskonferens för att försäkra att partiet står bakom den svenska arbetsmarknadsmodellen. En icke­nyhet. Så har Reinfeldt och Borg sagt sedan de uppfann de nya Moderaterna. Det hindrar inte partiet från att ändra styrkeförhållandet på arbetsmarknaden.

I ett papper som finansdepartementet inte hade tänkt skulle lämna huset sammanfattades den viktigaste ambitionen – sänkta reservationslöner. Det ska kännas för den som är sjuk, arbetslös eller av någon annan orsak saknar en inkomst. Och kännas ordentligt.

Skulle få folk att söka fler jobb

Syftet är att påverka lönebildningen. Löntagarnas krav ska hållas tillbaka, och mest ska de hållas tillbaka för de grupper som har de lägsta lönerna.

För fyra år sedan gick de borgerliga partierna till val på en a-kassepolitik i tre delar. Villkoren skulle försämras för att driva de arbetslösa att söka fler jobb.

Avgifterna skulle höjas, och mest i branscher med låga löner och hög arbets­löshet.

Arbetslöshet ska kosta, inte bara för den som förlorar jobbet utan också för arbetskamraterna.

Därför ville de borgerliga partierna göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk. Någon anade kanske redan då den massflykt som fått en halv miljon svens­kar att lämna a-kassan. Samtidigt ville Moderaterna ha kvar banden till fack­föreningsrörelsen, som en grimma på avtalskraven.

Det är här Anders Borgs plan stött på problem. Det har visat sig svårt att tvinga in människor i en försäkring som de tycker är för dyr och för dålig. Dessutom är det besvärligt att förena ett statligt tvång med frivilliga organisationer, som a-kassorna. Sven Otto Littorin har fått kasta ett antal utredningsförslag om obligatorisk a-kassa i papperskorgen.

Ändå lever frågan. Kanske beror det på att Anders Borg någonstans i föreläsningen tappat bort Jan Björklund vars instinkter säger honom att fackliga organisationer nästan alltid ska bekämpas. Därför fortsätter Björklund, liksom Maud Olofsson, att envist kritisera turordningsreglerna.

Försäkrar – ännu en gång

Det är också därför Björklund kavat upprepar kravet på en a-kassa som inte bara ska vara obligatorisk, utan också statlig. Frågan om en tvångsanslutning till försäkringen ligger sedan i april åter i en statlig utredning.

Och därför tvingades Moderaterna i fredags mobilisera både statsministern och finansministern för att ännu en gång försäkra att partiet försvarar den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Det är nämligen många som tvivlar.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.