Ledare

Hungerstrejkande palestinier i kyrkan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går läste Ahmed Thabet ur Koranen i söndagsgudstjänsten i Missionskyrkan i Uppsala. Thabet är en av 16 hungerstrejkande palestinier. Sedan den 29 september lever de på vatten och sover på madrasser i kyrkan. De är beredda att hungerstrejka till döds, hellre än att bli avvisade till Gaza eller Västbanken.

Upprörda församlingsmedlemmar har hört av sig till mig. I fredags mötte representanter från Migrationsverket flyktingarna. De förklarade att åtminstone fem av de hungrande har ”Dublin-avvisningsbeslut”. Ingen har fått något juridiskt ombud.

Dublinkonventionen säger att det är det första landet i Schengenunionen som flyktingen kommer till som ska göra asylprövningen. Sverige kan dock välja att ta över asylprövningen.

Just i fallet med palestinierna vore det rimligt, eftersom andra länder i Europa avvisar personer till Gaza och Västbanken, vilket Sverige för närvarande inte gör. Varför ska Sverige sända flyende palestinier till ett land (exempelvis Italien) som garanterat kommer att sända dem tillbaka till Gaza eller Västbanken?

– Jag blir väldigt förvirrad av hur praxisenheten resonerar. Jag försöker få klarhet i hur vi ska agera, men det går inte, säger Birgitta Elfström, anställd på Migrationsverket i Göteborg till tidningen Dagen (8/10). Elfström är jurist och har arbetat länge med Mellanöstern för Internationella juristkommissionens räkning. Hon är mycket kritisk till Migrationsverkets handläggning av de statslösas asylärenden.

Statslösa palestinier som söker medborgarskap kan inte styrka sin identitet med sina palestinska pass och identitetshandlingar, eftersom Palestina inte är en erkänd stat. Efter sex månader som statslös flykting har du inte rätt att återvända till det land du kommer ifrån. Bara den som kan styrka att han har ett jobb i landet har rätt att återvända dit, därför uppmanar Migrationsverket palestinier att söka arbete runtom i Gulfstaterna.

Det lär finnas hundratals statslösa palestinier i Sverige som förtvivlat väntar på besked.

En familj i Dalarna, Inna Ivanova och Mohammed Walid och deras två små barn som båda fötts i Sverige, lever i skräck för avvisningsbeslut. Inna flydde från Ryssland via Finland till Sverige. Finland är med i Schengenunionen och blir därför det land som ska göra hennes asylprövning. Eftersom hon en gång fått avslag i Finland är risken stor att hon sänds tillbaka till Ryssland.

Innas man Mohammed, som hon träffade i Sverige för fyra år sedan, är statslös palestinier från Saudiarabien. Han kan inte sändas till Finland, inte till Ryssland och inte till Saudiarabien. Inget land vill ta emot honom. Om hans fru skickas till Ryssland kan han inte ens lagligt följa med henne med visum – för att få ett sådant måste han ha uppehållstillstånd i Sverige.

Förutom att Sverige bryter mot konventioner som talar om att se till barnens bästa, att inte splittra familjer och så vidare är det uppenbart att rättstryggheten för de statslösa är minimal. Flyktingdebattören Merit Wager har anmält fallet till Europadomstolen. Det lär bli fler anmälningar.

En av de hungerstrejkande palestinierna skulle ha utvisats om han hade dykt upp på Arlanda tidigt i morse. I stället ligger han utmattad på en madrass i Missionskyrkan i Uppsala och vädjar för sitt liv.

Helle Klein

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Helle Klein

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein