Se det andra hotet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna har fått stryka på foten sedan oppositionen hade en retreat-helg i Högfors. Åtminstone får man den uppfattningen sedan de verbala angreppen ökat från regeringens sida, i stället för att rikta energi åt svenska folkets allt mer ökade missnöje.
Foto: TOMMY MARDEL
Socialdemokraterna har fått stryka på foten sedan oppositionen hade en retreat-helg i Högfors. Åtminstone får man den uppfattningen sedan de verbala angreppen ökat från regeringens sida, i stället för att rikta energi åt svenska folkets allt mer ökade missnöje.

LEDARE

Allians för Sverige, heter den nya borgerliga slogan som föddes mellan sällskapsspelandet och trädplanteringen i Högfors. De borgerliga partiledarna lärde känna varandra och stakade ut vägen mot valet 2006. Systemskiftesretoriken har bytts mot maktskiftesretorik. Förhoppningsvis kan de arbetsgrupper som tillsatts ge mer politiskt innehåll till oppositionens attack.

Också socialdemokratin betonar regeringsfrågan. Visserligen har statsministern på sistone tonat ned sin ”toppa-laget”-strategi. Ändå förväntar sig många att Göran Persson gör allvar av sin regeringsombildning inom kort. En ny partisekreterare är på gång.

Mp:s vågmästarroll är förbi

Blockpolitiken tycks cementerad. Miljöpartiets självpåtagna roll som vågmästare är därmed överspelad. Några språkrör syntes inte till i Högfors. Det röd-gröna blocket är intakt och står mot det grå-blåa.

Socialdemokraternas märkliga upphetsning inför borgerlighetens trygghetsövningar har givit oppositionen vind i seglen. De hårda angreppen på alliansen stärkte intrycket att socialdemokratin är rädd för en samlad borgerlig valkampanj. En tydligare opposition är väl snarare till gagn för regeringspartiet. Äntligen kanske den politiska debatten kan hetta till.

Bortom Högfors och Rosenbad tornar emellertid ett annat hot upp – den utbredda misstron mot den parlamentariska demokratin. Missnöjesvindarna blåser starkt över landet, det visar de senaste årens val. EU-frågan har hittills kanaliserat missnöjet. I en del kommuner, framförallt i södra Sverige, tar det sig dock värre uttryck i växande främlingsfientlighet och grumlig nynationalism.

Antalet lokala missnöjespartier har ökat. Det ryktas att de olika sjukvårdspartierna runtom i landet planerar att göra gemensam sak inför nästa val. Ännu vet vi inte heller om det blir någon septemberlista efter Junilistans segertåg i EU-valet.

Risken är att partierna, framförallt socialdemokraterna, är så fixerade vid det parlamentariska spelet att de glömmer den verklighet som finns bortom parlamenten, i utflyttningsorterna, hos arbetarna på den nedläggningshotade fabriken, bland de utbrända deltidsarbetande kvinnorna i offentlig sektor, i de segregerade städerna där murar byggs mellan ”vi” och ”dem” samt bland flyktingar och invandrare som konsekvent nekas inträde på en diskriminerande arbetsmarknad.

Missnöjet hotar demokratin

Missnöjet är inte ett, utan har många ansikten, men det bär på en sprängkraft som i grunden hotar demokratin.

Ett är säkert: det hjälper varken med tallplanteringar eller regeringsombildningar för att återvinna medborgarnas förtroende för den politiska demokratin.

HK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.