Mejla

Ingvar Persson

De utförsäkrade kan inte vänta

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Till och med i de borgerliga riksdagsgrupperna har missnöjet pyrt”

Ulf Kristersson fortsätter hävda att förändringarna i socialförsäkringarna i stort har varit bra.
Foto: Magnus Sandberg
Ulf Kristersson fortsätter hävda att förändringarna i socialförsäkringarna i stort har varit bra.

Sjukförsäkringen har havererat. I händerna på Fredrik Reinfeldts ministrar har det som skulle vara en trygghet i stället blivit en källa till rättslöshet och osäkerhet.

Oppositionens missnöje är knappast överraskande, och om de rödgröna varit ensamma skulle det inte ha bekymrat Ulf Kristersson eller Anders Borg.

Men oppositionen är inte ensam. Tvärtom.

Ända sedan Kristerssons företrädare – den nu sparkade Cristina Husmark Pehrsson – presenterade den så kallade rehabiliteringstrappan har kritiken varit hård.

Missnöjet har pyrt

Sjukskrivna har berättat om osäkerhet och förnedring. Tjänstemän har varnat för att människor kommer i kläm, och ­Aftonbladet har gång på gång kunnat ­berätta om det nya tuffa Sverige. Läkare har protesterat och kyrkan har samlats till upprop.

Till och med i de borgerliga riksdagsgrupperna har missnöjet pyrt.

Samtidigt pågår den utredning av ­socialförsäkringarna som regeringen till sist tillsatt. Till skillnad från tidigare finns utrymmet att lyssna till intresseorganisationer, experter och politiska motståndare.

Problemet är att förslagen inte ska ­läggas fram förrän om två år. Problemet är också att Kristersson, precis som Fredrik Reinfeldt, fortsätter att upprepa att förändringarna i stort varit bra eller till och med nödvändiga.

”Reformen var både riktig och nödvändig och i huvudsak framgångsrik”, som socialförsäkringsministern uttryckte det i april.

Från det hållet är ingen omprövning att vänta.

Under tiden fortsätter människor att utförsäkras.

De rödgröna partierna vill nu samla riksdagen bakom kravet att regeringen rättar till de mest uppenbara missförhållandena.

Beslutet sköts upp

Det gäller ersättningen till de mest ­utsatta, de som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Det handlar också om att stoppa de tidsbundna utförsäkringarna, och om att avskaffa den regel som gör att människors arbetsförmåga prövas mot jobb som inte finns i verkligheten.

Marginella men viktiga förändringar, som i väntan på socialförsäkringsutredningens förslag skulle innebära att människor slipper drabbas av orimliga beslut.

Riksdagens socialförsäkringsutskott bestämde i går för att skjuta på beslutet. Förslaget kommer upp igen i morgon.

Förhoppningsvis kan riksdagen då ­besluta att de mest upprörande felaktigheterna i dagens sjukförsäkring ska rättas till.

För riksdagsledamöterna från Centern och Kristdemokraterna handlar det om att sätta förnuft och anständighet framför lojalitet.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN