Mejla

Ingvar Persson

Bankirerna har ingen skam

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är faktiskt svårt att förstå. Hur tänker de egentligen på de svenska storbankerna?

Det finns knappast någon annan bransch vars moderna historia kantad av fler skandaler. Det finns inga direktörsbonusar som väcker större anstöt än bankdirektörernas, och det finns inga övervinster som är svårare att förklara.

Dessutom verkar det som bankerna är riktigt dåliga på sitt jobb. Nu senast har det handlat om fonder där människor placerat sina pengar, och tvingats se hur de slösats bort dem.

Behöver förbättra anseendet

Och som om inte det vore nog har samhället tvingats hålla sin hand över verksamheten, och inte sällan gå in och rädda bankirerna från sina egna missgrepp.

Det är en viktig del av bakgrunden till den kris som just nu håller Europa i ett järngrepp, och som om någonting går fel riskerar att kasta världen tillbaka in i lågkonjunkturen.

Bankbranschen har kort sagt en hel del att göra för att bättra på sitt anseende.

Det gäller inte minst Nordea, den svenska storbank som den senaste tiden symboliserat bristen på sans och ballans. Samtidigt som banken siktar mot rekordavkastning för ägarna har Nordeas fonder varit usla affärer för spararna, och ett par tusen anställda tvingas sluta.

Det har skapat en del ofördelaktiga rubriker.

Ändå väljer banken – som Svenska Dagbladet nu avslöjat – att köpa en lägenhet på en av Stockholms bättre adresser åt sin vd, Christian Clausen. Köpet kostar drygt 20 miljoner. Till det kommer en renovering för ytterligare ett okänt antal miljoner.

Tondövt

Bilderna från mäklarens annonser skvallrar om en ståndsmässig våning på lite drygt 250 kvadratmeter. Ljust och luftigt, som det brukar heta.

Det är så absolut tondövt att det nästan är svårt att förstå. Och när bankens informationsdirektör Jan Larsson - en gång medarbetare till Göran Persson - kliver fram och förklarar att lägenheten är ett sätt att försäkra sig om att få den bästa till direktörsstolen blir det direkt provocerande.

För säga vad man vill, det går inte särskilt bra för Nordea just nu. I alla fall inte om omdömet från kunder och allmänhet räknas för något.

Och direktörens Östermalmsvåning hjälper inte upp anseendet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson

Nordea