ÅSIKT

Vänder kappan efter vind

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flip-flop Fredrik. Så kallades Fredrik Reinfeldt för några år sedan. Anledningen var att han ändrade sig så fort han fick kritik i media.

Under förra mandatperioden påbörjades nedmontering av välfärden. Det pågick på de områden där motståndet inte var för hårt. När det gällde a-kassan och socialförsäkringarna genomfördes försämringarna, men när regeringen framstod som hjärtlös ut­lovades vissa lättnader. Om inte den massiva kritiken hade synts i media är jag övertygad om att inga förändringar hade gjorts.
 

Med tiden blev detta ständiga velande så uppen­bart att Reinfeldt var tvungen att komma med ett motdrag: han blev den lyssnande statsministern. För att öka trovärdigheten utlovades förbättringarna ofta i samband med att han besökte en arbetsplats, ett äldreboende eller en skola.

Tv-tittarna såg ett samtal där statsministern med ett block i handen satt och fikade, företrädesvis med några kvinnor. I verkligheten var det oerhört välregisserade besök, där miljön utanför bilden kantas av Säpovakter, riks- och lokalmedia, pressekreterare och politiskt sakkunniga – allt i syfte att snabbt kunna ­kabla ut nyheten om den inkännande och lyssnande statsministern som är beredd att ändra sig efter ett samtal med medborgarna.
 

I våras ändrade sig Håkan Juholt när det gällde vilka insatser Sverige skulle göra i Libyen. Kritiken från borgerligt håll lät inte vänta på sig. Till slut fanns det ingen hejd på vilken katastrof det var att Juholt hade ändrat sig och han var till slut tvungen att offentligt beklaga sina uttalanden.

Det dröjde bara ett par månader innan Reinfeldt skulle överträffa Juholt när det gäller att byta åsikt. Den 16 augusti meddelade Reinfeldt att det inte blev något femte jobbskatte­avdrag. Utöver att det var osäkert om det skulle få majoritet, var det flera borgerliga skribenter och ekonomer som i media kritiserade det femte jobbskatteavdraget – till skillnad mot tidigare jobbskatteavdrag.
 

Reinfeldt skyllde på lågkonjunkturen och förklarade att han inte ville låna till skattesänkningar. Det var en fullständig 180-graders vändning. Tidigare jobbskatteavdrag har nämligen motiverats just av den ekonomiska krisen och då drog man sig inte för att låna till skattesänkningar. Och regeringens olika turer kring fosterhemsbarnen skulle aldrig ske utan Reinfeldts medverkan.

Det är naturligtvis bra med politiker som vågar ändra åsikt när nya fakta kommer fram, men att ständigt anpassa sig efter den opinionsvind som blåser är cyniskt och populistiskt. Det är bara att konstatera att namnet Flip-flop-Fredrik aldrig har varit så aktuellt som nu.

Thomas Bodström

ARTIKELN HANDLAR OM