Ingen bra dag för Fredrik Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det här skulle ha blivit Fredrik Reinfeldts stora dag, men utanför riksdagen fladdrade dödskalleflaggorna.

Nere vid Sergels torg samlades ännu fler demonstranter i protest mot regeringens avlyssningslag.

Situationen blev inte bättre av att Reinfeldts egen utrikesminister retat upp demonstranterna bara dagarna före riksmötets öppnande. Vreden var fortfarande stor mot Carl Bildts uttalande om att Sverige lämnar ut hemlig information till diktaturer.

Ännu ett argument mot FRA:s avlyssning. De svarta flaggorna vajade och nere på Sergels torg, på den lagliga demonstrationen höll miljöpartiledaren Peter Eriksson tal:

–?Fredrik Reinfeldt har förvandlats från den lyssnande statsministern till den avlyssnande.

Peter Eriksson hade smitit ut från riksmötets öppnande för att stödja demonstrationen och förklara att miljöpartiet och socialdemokraterna är överens om att avlyssningslagen bör rivas upp. De vill att hela frågan, om Sverige ska tillåta massavlyssning av mejl, sms och telefonsamtal, ska skickas till en parlamentarisk utredning.

Nere i demonstrationsvimlet syntes Mona Sahlin några minuter och hon nickade uppmuntrande mot Peter Eriksson. Oppositionen står enade mot regeringen. Sedan försvann hon snabbt till gudstjänsten i Storkyrkan.

Demonstrationerna bröt av mot riksdagsledamöternas rituella vandring mellan registrering, gudstjänst och till sist själva öppningsceremonin med kungen, drottningen och statsministerns regeringsförklaring.

I år syntes knappts musikkåren med björnskinnsmössorna bland alla demonstranter.

Det var lite rörigt, men det löste sig när piketbussarna rullade in och polisen slog en ring runt hela etablissemanget. Riksdags­huset och Storkyrkan spärrades av med blåvita band och så här efteråt kan man säga att polisen klarade av situationen. De ille­gala dödskalledemonstranterna förvisades till Slottsbacken.

Det är klart att vi inte ska tillåta illegala demonstrationer, men bilden är ändå bestickande. Här öppnas svenska folkets eget riksmöte, men riksdagen ser mest ut som en bunker i Bryssel med avspärrningar, nervösa poliser och vattentäta skott mellan makten och människorna. Vad är de rädda för?

Demonstranterna är första generationens internetanvändare. För dem är det helt naturligt att umgås via den nya tekniken och de förstår inte varför de ska avlyssnas när de pratar med varandra. Frågan är fortfarande varför ingen tagit diskussionen med dem?

Inne i riksdagen sa Fredrik Reinfeldt att han vill bekämpa terrorismen. Men han sa inte att det kommer att ske på bekostnad av yttrandefriheten och den personliga integriteten.

Nej, det blev ingen riktigt bra dag för Fredrik Reinfeldt. Han försökte sätta sig före kungen och han sprang upp i talarstolen innan musikerna spelat färdigt. Och när han väl kom ut stod demonstranterna kvar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN