Lyssna på Lago

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Problemet är inte flyktingarna. Problemet är samhället.

KRIS ”Det är kris i flyktingarnas Södertälje. Men vi behöver ingen ytterligare hjälp med att beskylla eller misstänkliggöra flyktingar”, skriver Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
KRIS ”Det är kris i flyktingarnas Södertälje. Men vi behöver ingen ytterligare hjälp med att beskylla eller misstänkliggöra flyktingar”, skriver Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun.

15 september 2008. Anders Lago är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, kommunen som har tagit emot fler flyktingar från Irak är USA och Kanada tillsammans. Han vet hur fördomar, arbetslöshet och trångboddhet marginaliserar människor.

Kritisk mot nya förslag

”Det är kris i flyktingarnas Södertälje. Men vi behöver ingen ytterligare hjälp med att beskylla eller misstänkliggöra flyktingar”, skriver Lago i Dagens Nyheter.

Han är djupt kritisk till moderaterna och socialdemokraterna. Båda partierna har nyligen lagt förslag om flyktingmottagandet som mest handlar om att ställa hårdare krav på flyktingar.

Problemet är inte flyktingarna, menar Lago.

Problemet är samhället, som inte tar tillvara flyktingarnas resurser.

Pinsam socialdemokrati

”Är krav verkligen lösningen på att företagen i dag inte anställer högt utbildade och meriterade personer på grund av mörkare hy och ett annorlunda klingande namn?” frågar han.

Socialdemokraterna borde fundera på det. Partiets migrationsgrupp har lyckats skriva ett program som inte med ett ord nämner Sveriges

problem med strukturell rasism och etnisk diskriminering. Det är pinsamt.

Hårdare krav på samhället

På område efter område efterlyser Lago hårdare krav på samhället. Socialdemokraterna föreslår att asylsökande ska kunna anvisas till kommuner där det finns jobb.

Lago höjer ambitionsnivån. Han vill matcha flyktingarnas kompetens och erbjuda dem alternativa kommuner och regioner, beroende på möjligheterna att få bostad och jobb.

Myndigheterna måste bli bättre på att stötta flyktingarna under deras första tid i Sverige.

Lyssna på Lago! Segregationen är ett samhällsproblem. Inte ett flyktingproblem.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN