Fridolin vill peta i maten

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 75436

LEDARE

Först var det statsministern. Sedan började oppositionspartiet. Ibland dyker ledaren för partiet som uppfattar sig som det riktiga oppositionspartiet upp.

Ja, nästan varenda svensk politiker ska jultala.

I går var det Gustav Fridolins tur. Han och hans parti har haft en jävligt jobbig höst.


Ständig kris

I slutet av november lämnade en riksdagsledamot partiet och blev politisk vilde efter anklagelser om sexuella trakasserier. I samma veva anklagade partiets utrikespolitiska talesperson, Pernilla Stålhammar, en rad partikamrater för otillbörliga kontakter med ryska ambassaden. Kort därefter petades Stålhammar från sin roll som talesperson och därefter blev hon av med alla utskottsuppdrag i riksdagen.

Att allt det här hände i samband med att regeringen gav ensamkommande från Afghanistan en ny chans att stanna i Sverige - något MP hoppades skulle ge dem en skjuts uppåt - borde ge språkrörspartiet Fridolin och Lövin huvudvärk.

Å andra sidan är partiet nog vana. Ända sedan våren 2016 har ju de gröna varit i ett sorts lågintensivt krisläge.

I den senaste stora SCB-mätningen låg så Miljöpartiet under fyraprocentsspärren till rikdagen.

Anspråk på livet

Och det var mot bakgrund av allt detta som Fridolin i går höll sitt jultal på Medborgarplatsen i går. Lagom till överflödets stora högtid så slog han till med ett skarp förslag: förbjud matsvinnet.

Men ta det lugnt nu. Ditt frosseri är inte hotat. Det är inte dig som Fridolin vill läxa upp, det är ICA och de svenska kommunerna. MP vill se en framtida obligatorisk insamling av matavfall och en lagstiftning som förbjuder stora aktörer att slänga mat som är ätbar.

Det är väl bra, men i en intervju med Expressen om hur det ska gå till svarar Fridolin att man ”får titta närmare på det” och att branschen får sköta det.

Där blottar han kanske MP:s största problem. De har en massa anspråk på samhället, krav på hur vi ska bete oss, men vågar sällan möta det med politik.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.