Mejla

Karin Pettersson

Europa i desperat behov av S-politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De högerextrema marscherar fram när förtroendet för politiken sjunker

Marine Le Pens högerextrema Front National vann lokalvalen i elva franska städer.
Marine Le Pens högerextrema Front National vann lokalvalen i elva franska städer.

Magnolian har precis slagit ut i Paris och solen gassar, men inne på franska socialistpartiets kansli är det nattsvart. Det är dagen efter de viktiga lokalvalen och högerextrema Front National har precis vunnit i elva städer samtidigt som de konservativa har gått fram rejält.

Socialistpartiet har gjort ett historiskt uselt val och att det gick dåligt kanske inte är så konstigt. Ungdomsarbetslösheten ligger på 25 procent.

Den allt överskuggande frågan i Europa i dag är fortfarande den ekonomiska krisen, och dess effekter.

Över 25 miljoner människor är arbetslösa. Medborgarnas förtroende för politiken är rekordlågt. Högerpopulistiska och främlingsfientliga krafter är på frammarsch.

Krisen har hanterats på många olika nivåer: i ECB, IMF och nationella parlament. Men det är klart att Bryssels politiska färg har spelat roll. Och effekterna av krismedicinen har sargat Europa svårt.

Europa är i desperat behov av nya politiska svar. Frågan är om vänstern klarar av att leverera dem.

Med drygt en månad kvar till valet till Europaparlamentet har Aftonbladets ledarredaktion besökt fem huvudstäder i EU. Vi har träffat politiker, strateger, tankesmedjor och en och annan vanlig väljare. Resultatet kommer att publiceras i en serie om fem texter med början i dag.

Bilden som framträder är splittrad. Tröttheten på åtstramningspolitiken är enorm i stora delar av unionen.

I södra Europa håller en hel generation på att tappa tron på politiken – om de inte redan gjort det.

Men inte i Tyskland. I Europas motor – liksom i Sverige – beskriver politiker från både höger och vänster orsakerna till krisen på samma sätt: De lata sydeuropéerna har i grund och botten sig själva att skylla.

Kanske är vänsters stora svaghet just detta: Man saknar en gemensam berättelse om krisen.

I brist på gemensam politik försöker Europas socialdemokrater att gå till val på en person. Den tyske S-politikern Martin Schulz kandiderar till posten om ordförande i EU-kommissionen. Han ska dra röster i framför allt Tyskland och Frankrike. I länder som Sverige, Storbritannien och Holland ses Schulz som en federalistisk mörkerman och ska helst hålla sig borta.

I opinionen är läget jämnt mellan socialdemokrater och konservativa.  Valet kommer troligen att bli en framgång för Front National, Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier.

Men de kommer inte att få något inflytande i parlamentet. Det de kan göra är att påverka andra partiers agendor: Mot mindre öppenhet och mer konservatism i frågor som abort och homosexuellas rättigheter. Värdefrågorna är på väg att bli europeiska på ett sätt som de inte varit förut. Det syns i valrörelsen i länder som Spanien, där högerregeringens inskränkningar i aborträtten mobiliserat vänstern inför EU-valet. 

Det är alltid svårt att väcka väljarnas entusiasm inför EU-valen. Nu har krispolitiken skadat förtroendet för unionen ytterligare. Det faktum att beslut i EU fattas på så många olika nivåer gör det svårt att hitta enkla valfrågor.

Den grundläggande konflikten mellan höger och vänster i EU är urgammal. Den handlar om detta: Är unionens syfte enbart bättre fungerande marknader på kapitalägarnas villkor? Eller ska EU även garantera rimliga arbetsvillkor, föra en aktiv klimatpolitik och undvika skattekonkurrens?

Mer politik eller mindre. En klassisk konflikt, där vänsterns svar brukar vara givet.

Men inom EU finns även den andra dimensionen: Mellan länder som vill betona det nationella mot dem som vill se mer överstatlighet. Även här är socialdemokratin i Europa splittrad.

Nej, det finns ingen enad socialdemokrati i EU. Men det finns gemensamma frågor.

Och valet spelar roll.

Om Europa ska förmå att lösa sina enorma problem behövs investeringar, offensiv klimatpolitik och satsningar mot arbetslösheten. Det är inget Martin Schulz kan fixa på egen hand om han blir ordförande för EU-kommissionen. Men blir S-gruppen största grupp i parlamentet, får ordförandeposten i kommissionen och på sikt vinner några val så kommer det att göra skillnad.

De senaste åren har högerns version av Europa dominerat. Priset för detta har blivit högt.

Förhoppningsvis kan valet den 25 maj bli ett steg i en annan riktning.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN