ÅSIKT

Fortsätt att granska SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Efter Aftonbladets publicering kommer Riksenheten för polismål att granska Sverigedemokraterna. Frågan är om det kan finnas misstankar om att de kan ha gjort sig skyldiga till bedrägeri.

I går kom avslöjandet att Sverige­demokraterna sökt bidrag till ett kvinnoförbund som inte fanns.

När de kom in i riksdagen 2010 var partikassan ganska tom. Sverigedemokraterna ansökte då om ett bidrag till ett kvinnligt nätverk.

Åkesson undertecknade

När partibidragsnämnden begärde in kompletteringar skrev partiledningen om sin ansökan. Ledningen ville enligt uppgifter försäkra sig om att pengarna skulle gå direkt ner i partikassan. Därför skrev man nu att bidraget skulle gå till ett kvinnoförbund inom partiet. Ansökan undertecknades av Jimmie Åkesson.

Problemet var bara att partiet då inte hade ett kvinnoförbund.

För säkerhets skull fejkade man också ett protokoll som undertecknades av riksdagsledamoten Carina Herrstedt, Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon samt sekreteraren Alexandra Brunell.

Väljer att vara tyst

Riksenheten för polismål hanterar normalt brottsmisstankar mot poliser, domare och åklagare, men också misstankar mot riksdagsledamöter. Nu räknar chefsåklagaren med att fatta beslut om en eventuell förundersökning de närmaste dagarna.

Jimmie Åkesson vill inte kommentera bidragsfusket.

Han som normalt högljutt brukar kritisera bidragsfuskare väljer nu att vara helt tyst.

Det är bra att Riksenheten granskar fallet med kvinnoförbundet. Det är bra att det finns tidningar som vågar granska Sverigedemokraterna. Den granskningen måste fortsätta.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM