Anders Borgs sista halmstrå

Borg och Reinfeldt.

"Självklart kan skatten höjas" slog Aftonbladets ledarsida fast för en tid sedan. Vi ansåg att det var ett lagom provocerande budskap. 

Mindre än en månad senare fick vi se Anders Borg och Fredrik Reinfeldt slåss med socialdemokraternas Magdalena Andersson om vem som är bäst på att höja skatterna. Lite överraskande, men i linje med hur svenska folket ser på frågan. Bättre välfärd prioriteras högre än sänkta skatter.

Borg och Reinfeldt utlovade vid dagens presskonferens vissa mindre skattehöjningar och gick i god för att de inte skulle genomföra några skattesänkningar under de kommande åren.

Favorit i repris

En dryg timme senare mötte Magdalena Andersson pressen. Hennes huvudbudskap var att väljarna inte ska lita på Moderaterna.   

Det är självklart frestande att håna Moderaterna för deras omsvängning under galgen. För några månader sedan fanns pengar till stora skattesänkningar. Nu är plötsligt pengarna slut.

Problemet är emellertid att Anders Borg skaffat sig ett mandat att kunna höja skatter när de anser att det är lämpligt. 

Ett lika öppet mandat har faktiskt inte Socialdemokraterna skaffat sig.

Borg och Reinfeldt ska inte underskattas. De har i två valrörelser lyckats få Socialdemokraterna på defensiven.

Förra valet kom Socialdemokraternas stora tapp i opinionen när de rödgröna presenterade sin vårmotion innan valet. Borg och Reinfeldt hoppas på en favorit i repris.

Moderaterna försöker utnyttja de sista två halmstrån de har kvar.

Det ena halmstrået är att Moderaterna bara har en enda gren - den ekonomiska politiken - där de inte är i underläge. På alla andra områden har Socialdemokraterna ett rejält övertag.

Borg och Reinfeldt vill till varje pris få valrörelsen att handla om ekonomin. Mikael Damberg och Magdalena Andersson har försökt trumma ut ett budskap om att regeringen ökar budgetunderskotten.

Välfärd ingen restpost

Problemet är att de, till skillnad från Göran Persson på hans tid, inte har ekonomer och experter med sig. Dessa utspel riskerar bakbinda Socialdemokraterna utan att för den skull skjuta sönder Anders Borgs trovärdighet.

Moderaternas andra halmstrå är att förväntningarna på vad en socialdemokratiskt ledd regering ska göra efter valet är stora. Genom att inte Moderaterna inte går till val på skattesänkningar blir det svårare för Socialdemokraterna att utlova förbättringar.

Magdalena Andersson sa i dag att några av insatserna kanske måste vänta till senare. De 20 miljarderna som Stefan Löfven pratade om på Agenda i går kommer inte att räcka till allt. Problemet är att förväntningarna på socialdemokraterna är mycket större än så. 

Socialdemokraterna kommer behöva skaffa sig ett mandat att höja ytterligare skatter om det behövs.

De kan inte gå till val på att se investeringar och välfärd som en restpost som man satsar på i den utsträckning pengarna räcker.

Följ ämnen i artikeln