ÅSIKT

Bekänn färg om de unga, Centerpartiet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
2015 kom det 23 480 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan till vårt land.
LEDARE

I veckan kom så det lagförslag som ska se till att de ensamkommande barn - de flesta från Afghanistan - som kom till Sverige innan flyktingstoppet 2015 ska få en ny chans att stanna kvar. Och nu är Moderaterna jättearga. Lagförslaget har fått hård kritik av lagrådet, men det är inte det som det ledande oppositionspartiet tar sikte på.

Barn blev vuxna

– Det är uppenbart att Socialdemokraterna har vikit ned sig fullständigt för Miljöpartiet, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

Ursäkta, men det här handlar inte om taktik och strategi.

2015 kom det 23 480 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan till vårt land. Många av dem flydde från konflikter och förtryck. Många av dem tillhör minoritetsgrupper som, beroende på var i landet de ursprungligen kommer ifrån, förföljs. Sverige gav dessa unga ett skydd, men på grund av de extremt långa handläggningstiderna hann många fylla 18 år i väntan på ett beslut. Barn blev vuxna och förlorade det särskilda skydd barn har rätt till i asyllagstiftningen.

Då ska de skickas ut. Till vad?

Närmare 20 000 människor dödas i Afghanistan varje år. Människor flyr från sina hem, allt fler dras ned i fattigdom, regeringskris råder, den afghanska staten har mist kontrollen över stora delar av landet. Talibanerna är tillbaka, IS har på allvar etablerat sig i landet. Svenska Afghanistankommittén varnar för att de ut- och avvisade afghanska ynglingarna kommer att hamna i sådan nöd och fattigdom att de pressas in i organiserad kriminalitet och paramilitära gäng.

Att regeringen till slut landat i en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider är bra. Men Centerpartiet - som avgör frågan - vill inte berätta hur de tänker. Ska de hålla ihop alliansen – eller stå upp för humanism och pragmatism?

Ingen amnesti

Det regeringen föreslagit är ingen flyktingamnesti. Det gäller en avgränsad grupp som nu får möjlighet till uppehållstillstånd. Kraven är bland annat att den ensamkommande sökt asyl senast den 24 november 2015 och har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket. Det är max 9 000 individer som berörs.

Det får vara slut på det politiska spelet nu. Låt de unga stanna.


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM