Mejla

Eva Franchell

En diktatur är en diktatur

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Ulf Höjer
Karin Enström (M) efterträdde Sten Tolgfors som Sveriges försvarsminister.

Vad menar moderata försvarsministen Karin Enström egentligen?

Menar hon att de länder som Sverige exporterar vapen till per definition inte är diktaturer?

Trots att Eko-reportern upprepar frågan undviker Karin Enström att svara på om Saudiarabien är en diktatur. "En auktoritär regim", slingrar hon sig. Men diktatur är ett ord som Karin Enström vägrar att ta i sin mun när det gäller Saudiarabien.

– Vi gör inte listor över länder, säger hon avfärdande.

Men det behövs inga listor för att inse att Saudiarabien är en diktatur, en envåldsmakt.

Med på värstinglista

Saudiarabien styrs av den mäktiga extremt förmögna kungasläkten Al Saud. Landet saknar grundlag, fria val och folkvald lagstiftande församling.

Saudiarabien ligger på organisationen Freedom House "Worst of the Worst"-lista över stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Tortyr, godtyckliga fängslanden, bristfälliga rättegångar och undermåliga fängelseförhållanden är några. Yttrande-, religions-, rörelse- och föreningsfrihet saknas.

Kvinnor måste ha sina manliga förmyndares tillstånd för att kunna jobba, studera, resa eller gifta sig.

Luddig minister

Är det möjligtvis regeringens linje att inte prata om diktaturer? I våras var det Centerledaren Annie Lööf som svajade i frågan:

– Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen, sa hon då i Ekots lördagsintervju.

På frågan om Sverige skulle kunna exportera vapen till Kina var Annie Lööfs svar ännu luddigare.

Saudiarabien och Kina bryter mot de mänskliga rättigheterna. En diktatur är en diktatur och till sådana ska Sverige inte exportera vapen.

Tilläggas bör att Karin Enström under dagen skickat ut ett pressmeddelande där hon försöker klargöra sin uppfattning i diktaturfrågan:

"Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur".

Frågan bör därmed vara avklarad. Sverige ska inte exportera vapen till Saudiarabien.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM