Det här duger inte, Juholt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att Socialdemokratiska Arbetarepartiet får 27,7 procent i en SCB-mätning, den viktigaste och mest tillförlitliga opinionsundersökningen näst riksdagsvalet, är en katastrof.

Vi har att göra med ett parti som traditionellt samlar nästan 40 procent av svenskarna. Det gjorde man innan S-krisen verkligen tog fart 2009.

Man kan hävda att 27,7 procent bara är några enheter under valresultatet från 2010 och att det massiva opinionstappet efter Juholt-affären har uteblivit.

Tja, men är Socialdemokraterna nöjda med det sämsta valresultatet i partiets moderna historia? Är det där ribban ligger? Svaret kan inte vara ja.

I SCB:s siffror syns att den stockholmska utvecklingen - där S med nöd och näppe är större än MP - sprider sig. Väljarna i tillväxtregionerna lämnar S.

De här frågorna måste Håkan Juholt och Tommy Waidelich ta på fullaste allvar. Deras uppgift är återföra Socialdemokraterna till sin roll som det stora regeringsbärande partiet i Sverige. Hur?

Början på delar av svaret finns i partiets höstbudget. Sakpolitik, kloka och förankrade förslag som får ta tid, är vägen. Det kan handla om skolan och jobben. Vill man vinna de unga kan Juholt inte varje gång missa att pratar om rasism, miljön, internationella frågor och feminism. Han måste börja bygga kredd i framtidsfrågor.

Fredrik Reinfeldts moderatledda regering saknar svaren på vår tids utmaningar. Eurokrisen kryper närmare, arbetslösheten ligger kvar på samma nivå som för fem år sedan, långtidsarbetslösheten ökar. Fler personer är sysselsatta inom fas 3 än vad som jobbar på AB Volvo.

I dag måste hårt arbetande familjer måste oroa sig för att behöva sälja huset ifall mamma får bröstcancer. I dag får en majoritet av de äldsta inte någon offentlig omsorg över huvudtaget.

Vi lever i ett land där den som vanvårdar djur kan dömas till fängelse, men den som vanvårdar gamla får bonus. Vi lever i är ett land där statsministern tycker att man får söka hjälp hos sina närmaste nu när man kraschat a-kassan.

Socialdemokraterna har på så sätt ett gott läge. Nu måste partiet visa att de är kompetenta nog att göra något av det.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.