Daniel Swedin

Det borgerliga korthuset rasar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Kent Persson ledde i fjol Moderaterna till ett gigantiskt valnederlag i omvalet i sin hemstad”

Projektet vacklar  Nya Moderaterna riskerar att falla i spillror efter att partisekreteraren Sofia Arkelsten avskedats – bara tre veckor efter att försvarsminister Sten Tolgfors lämnat sin post.
Projektet vacklar Nya Moderaterna riskerar att falla i spillror efter att partisekreteraren Sofia Arkelsten avskedats – bara tre veckor efter att försvarsminister Sten Tolgfors lämnat sin post.

Det började i Örebro. Det var mars och Moderaterna höll ­bolagsstämma.

En snuvig Fredrik Reinfeldt ägnade sitt linjetal åt att gapa om hur impopulära förslag han lagt och att Anders Borg var den ende som förstod sig på siffror.

Det skulle nog vara roligt, men för de som tittade på från tryggt avstånd framstod det mest som om att statsministern försökte klappa liv i en död fisk.

Något har hänt. Nya Moderaterna, kanske det mest snillrika politiska projektet sedan 1990-talets början, verkar ramla ihop som ett korthus.

”En valledare”

I går brutalavskedades Sofia Arkelsten från posten som partisekreterare. Kring Arkelsten står en air av bjudresor, historierevisionism och luftpastejer som knappast tjänat Moderaterna. In kommer i stället Kent Persson, oppositionsråd från Örebro.

– En valledare, tycker Fredrik Reinfeldt.

Kent Persson ledde i fjol ­Moderaterna till ett gigantiskt valnederlag i omvalet i sin hemstad.

Sparkningen av Arkelsten kommer bara tre veckor efter att försvarsminister Sten Tolgfors (M) kastats ut från regeringskansliet. Turerna kring bygget av en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien blev för mycket.

I torsdags avslöjade Sveriges ­Radio att det var handelsminister Ewa Björling (M) som höll i arbetet med fabriken. Skandalen rullar vidare.

I dag är det för de flesta tydligt att ”det nya arbetarpartiet” har misslyckats med sin viktigaste uppgift – jobben. Arbetslösheten är högre nu än när Reinfeldt kom till makten 2006. Samtidigt står 1,5 miljoner svenskar utanför ­a-­kassan. Färre sjuka får ersättning. 30 000 är fast i fas 3 – det är enligt ­senaste årsredovisningen fler än vad AB Volvo sysselsätter i Sverige.

Borg skåpades ut

Inte ens Moderaternas starkaste kort, Anders Borg, håller. Vårbudgeten i måndags var helt tom på politiska förslag och kritiken regnade från arbetsgivare, fack och intresseorganisationer. Sedan gick Borg in en tv-studio och blev enligt bedömare utskåpad av Magdalena Andersson (S).

Om två år är det val. Krist­demokraterna har inte legat över riksdagsspärren på ett år. Annie Lööf har varit en katastrof för Centerpartiet. Hur har Reinfeldt tänkt att han ska regera ­vidare efter 2014?

Kanske är det så enkelt att han inte har något svar på den frågan.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN